Veszélyes tárgyak2021. január 18. (hétfő) 19:00 - Híreknews/10001_0_300.jpgFontos betartani a társasházak tűzvédelmi szabályzatát. A panel- és társasházak lépcsőházaiban gyakran találkozhatunk nem oda illő bútorokkal, kerékpárokkal, virágokkal és egyéb tárgyakkal. Ezek egy esetleges tűzeset során akadályozhatják a gyors menekülést. Aki nem tartja be az előírásokat, az akár másfél millió forintos büntetésre is számíthat.

Ahogy számos helyen, úgy városunkban is gyakran előfordul, hogy a társasházak lépcsőházaiban oda nem illő bútorokkal, kerékpárokkal, virágokkal és egyéb tárgyakkal találkozunk. Ezek mellett sokszor egyszerűen elsétálunk, azonban egyes esetekben veszélyforrást is jelenthetnek. Egy esetleges tűz, vagy kiürítés során akadályozhatják a gyors menekülést.

„A társasházra vonatkozó tűzvédelmi szabályzat kimondja, hogy az épületekben, lépcsőházakban, folyosókon, pincefolyosókon a közlekedést biztosítani kell, szabaddá kell tenni, tehát semmilyen tárgyat, például kis motort tárolni nem szabad. A lépcsőházi fordulókban is csak úgy lehet tárolni virágokat, hogy esetleg a korlátokra felpakolják, tehát a tűzoltók, vagy az emberek menekülés közben biztonságosan tudjanak közlekedni” - mondta Angyal Béla, közös képviselő.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint a kiürítés céljára szolgáló menekülési útvonal szélessége általános építményekben 1,1 méternél, míg a tömegtartózkodásra szolgáló építményben 1,65 méternél kevesebb nem lehet. Emellett ezen a szakaszon semmilyen tűz-, vagy robbanásveszélyes tárgyat nem szabad tárolni.

Az év végén megjelent kormányrendelet szerint a menekülési útvonal leszűkítését és a hasonló szabályszegéseket az ellenőrző hatóságoknak automatikusan bírságolniuk kell. Ennek tűzvédelmi bírsága 30 ezer és egymillió forint közötti összeget is elérhet.

Emellett ha egyes szinteket ráccsal lezárnak, vagy a kiürítésre szolgáló nyílászárót zárva tartják, akár 40 ezer és másfél millió forint közötti büntetést is vonhat maga után.

Vissza