További oltóanyagok2021. január 19. (kedd) 19:00 - Híreknews/10005_0_300.jpgHatszáz fő alá csökkent az új fertőzöttek száma hazánkban az elmúlt 24 óra adatai alapján. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy szerdán újabb vakcinaszállítmány érkezik Magyarországra, ami mintegy 35 685 fő beoltására lesz elegendő. A külgazdasági és külügyminiszter a kormány felhatalmazására azonban Kínával és Oroszországgal is folytat tárgyalásokat újabb koronavírus elleni készítményekről.

Tovább csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Így az elmúlt huszonnégy órában összesen 573 főnél mutatták ki a betegséget. Elhunyt 111 fő. 231 915 főt azonban gyógyultként regisztráltak. 4445 személyt ápolnak kórházban, akik közül 309-en vannak jelenleg lélegeztetőgépen. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatója György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárának beszámolójával kezdődött, aki az oltási munkacsoport által eddig elvégzett feladatokról beszélt.

„Folyamatosan követjük az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészültünk a tömeges oltásokra is, ha lesz elég vakcina. A tény ugyanis az, hogy jelenleg egyedül a rendelkezésre álló vakcina fékezi az oltást. Mára gyakorlatilag minden Magyarországra megérkezett vakcinát eloltottunk. Eddig 129 689 fő kapott oltást, 1643 fő már a második oltását is megkapta” - mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Az államtitkár hozzátette, az oltási munkacsoport szeretné mihamarabb elkezdeni a tömeges oltást. Ehhez azonban szükséges, hogy elegendő készítmény álljon rendelkezésre. Brüsszeli forrásból március végéig azonban kevesebb, mint fél millió fő beoltására elegendő vakcinaszállítmány érkezik hazánkba. Így a kormány felhatalmazására a külgazdasági és külügyminiszter Kínával és Oroszországgal is tárgyal ezek beszerzéséről. Ezt követően az országos tisztifőorvos az aktuális járványügyi adatokon kívül az újabb vakcinaszállítmányról is tájékoztatott.

„A Pfizer cég módosította a szállítás idejét. Így nem a mai napon, hanem a holnapi napon érkezik meg a vakcina hazánkba, ami további 35 685 fő beoltását teszi majd lehetővé. Nagy tisztelettel kérem elsősorban az idős korosztályt, hogy annak higgyenek, ahonnan megfelelő, hiteles információkat kapnak. Ez rendkívül fontos, hiszen nagyon sok megtévesztő információ kering az interneten is” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Dr. Müller Cecília beszélt továbbá a különböző országokban használt koronavírus elleni vakcinák hatásmechanizmusairól, továbbá ezek jóváhagyásának folyamatáról is. Ezt követően Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese adott tájékoztatást az elmúlt huszonnégy óra rendőri intézkedéseiről.

„A tegnapi napon 121 személlyel szemben intézkedtünk, mert a tízezer főnél nagyobb lakónépességű település területén az önkormányzati rendeletekben elrendelt maszkviselési kötelezettségnek nem tettek eleget. A közterületen, illetve a rendeletben meghatározott nyilvános helyeken 33 személlyel szemben alkalmaztunk figyelmeztetést, 58 személy részére szabtunk ki helyszíni bírságot, míg 30 személlyel szemben tettünk szabálysértési feljelentést” - emelte ki Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Végül Dr. Müller Cecília újságírói megkeresésekre válaszolt. A kérdések közt elhangzott, hogy végstádiumban lévő daganatos betegek részére javasolják-e a vakcina beadását. Az országos tisztifőorvos erre reagálva elmondta, hogy azt mindenképpen az oltást végző orvos dönti el, aki a páciens aktuális állapota alapján mérlegeli a készítmény beadásának kockázatát.

Kép forrása: internet.

Vissza