Kevesebb fertőzött2021. január 20. (szerda) 19:00 - Híreknews/10009_0_300.jpgKedvezően alakulnak a járványügyi adatok, kevesebb mint ezer főnél mutatták ki a fertőzést az elmúlt huszonnégy órában. Az országos tisztifőorvos szerint az aktív esetek száma folyamatosan csökken, míg a gyógyultaké növekszik. Ma újabb oltóanyag-szállítmány érkezett hazánkba, de ez néhány napon belül ismét el fog fogyni.

Csökkenő tendenciát mutat az aktív koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban, így a járványügyi adatok kedvező alakulásáról számolt be ma az országos tisztifőorvos. Az elmúlt huszonnégy órában 976 új pozitív esetet regisztráltak. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg kevesebb mint 110 ezer, míg a gyógyultaké folyamatosan növekszik, már 230 ezer fölé emelkedett. Kórházban 4218 főt ápolnak, lélegeztetésre 294-en szorulnak. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 19803 főnél mutatták ki a vírus jelenlétét a járvány kezdete óta. Dr. Müller Cecília egy újabb vakcinaszállítmány érkezéséről, és az oltási folyamatról is beszélt.

„Továbbra is előnyt élveznek az egészségügyi dolgozók. A 130 ezer oltott főből 120 ezren egészségügyi, vagy egészségügyben dolgozók személyek. Ettől függetlenül még mindig nem teljes itt a létszám, úgyhogy változatlanul kérem, hogy jelentkezzen még az az egészségügyi dolgozó, aki még nem élt az oltakozási lehetőséggel, hiszen nagyon fontos, hogy az első vonalban dolgozók védettek legyenek” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos hozzátette, hogy a vakcinainfo.gov.hu-n már mintegy 1,7 millióan regisztráltak, míg levélben 655 ezren jelezték igényüket. A szakemberek abban bíznak, hogy hamarosan lehetőség nyílik a lakosság valóban tömeges oltására is, hiszen az a hatékony védekezés kulcsa. A rendőri intézkedésekről Gál Kristóf beszélt.

„Az elmúlt huszonnégy órában összesen 320 személlyel szemben intézkedtünk a kijárási tilalomra vonatkozó szabály megszegése miatt. Közülük három emberrel szemben azért, mert nem tartották be a kutyasétáltatás ötszáz méteres körzetére vonatkozó rendelkezést. A kijárási korlátozás, illetve a kijárási tilalom ellenőrzése óta összesen 27372 személlyel szemben intézkedtünk országszerte ezen szabályok megszegése miatt” - emelte ki Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a különféle mutánsvírusok közösségi terjedése Magyarországon még nem számottevő. Ugyanakkor a járvány még tart, bár leszálló ágban van. Továbbra is fontos a védelmi intézkedések és a személyes higiéniára vonatkozó szabályok betartása.

Kép forrása: internet.

Vissza