Igazolják a védettséget2021. január 21. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/10014_0_300.jpgHamarosan bevezetik a védettséget igazoló plasztikkártyát. Ezt azok kaphatják meg, akik már kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, vagy túl vannak a védőoltáson. Erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a mai kormányinfón. Az elmúlt huszonnégy órában 1410 fővel emelkedett a beazonosított pozitív esetek száma.

A jövő héten vizsgálhatja felül a kormány az érvényben lévő korlátozásokat, de a jelenlegi adatok alapján számottevő enyhítés nem várható. Erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a mai kormányinfón. Gulyás Gergely hozzátette, hogy bár csökkenő tendenciát mutat az aktív fertőzöttek száma, ennek mértéke még nem elegendő a jelentős változtatásokhoz. Így várhatóan az egyetemek is távoktatási formában kezdhetik meg az új félévet. A politikus arról is beszélt, hogy rövidesen megkezdődhet a védettséget igazoló okiratok kibocsátása. A részletek kidolgozása azonban még hátravan.

„A védettség tényéről mindenki egy plasztikkártyát fog kapni. A védettség kétféleképpen alakulhat ki. Vagy valaki beteg volt, és meggyógyult, és ennek folytán fél évig, egy évig, háromnegyed évig védettséget élvez. A másik lehetőség pedig, hogy már beoltották. Az ő esetükben például majd az este nyolc óra utáni kijárási tilalom fenntartásának semmilyen észszerű indoka nincs, és nem lesz. Lesznek észszerű különbségek, hiszen az, akit beoltottak, és túl van már a betegségen, az mást nem fertőzhet meg” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A politikus cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a szállodáknak és éttermeknek legalább májusig mindenképpen zárva kellene tartaniuk, de kiemelte, a lehetséges nyitás időpontját még nem lehet megmondani. Az aktuális járványügyi adatokat ma is az országos tisztifőorvos ismertette. Az elmúlt huszonnégy órában 1410 új pozitív esetet regisztráltak, elhunyt 98 beteg. Kórházban 4049 főt ápolnak, lélegeztetésre 286-an szorulnak. Oltást már több mint 134 ezren kaptak, mintegy négyezer emberhez a második adag vakcina is eljutott.

„Az eddigi tapasztalataink jók a védőoltásokkal kapcsolatban. Kevés bejelentés érkezik, csekély számú mellékhatásról, amelyek jellemzően gyorsan el is múlnak. Orvosi beavatkozást nagyon ritkán, illetve kis mennyiségben igényelnek. Ezek általában helyi reakciók, vagy néhány piros pötty jelenik meg testszerte, esetleg egy-egy nyirokcsomó-duzzanat, ennél súlyosabb hatásokkal nem találkozunk” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A magyar gyógyszerészeti hatóság egyébként két új oltóanyag vészhelyzeti alkalmazását engedélyezte, ez az AstraZeneca és a Szputnyik vakcinára érvényes. A hatékony védekezés érdekében továbbra is fontos a személyes higiéniára vonatkozó szabályok és a korlátozó intézkedések betartása. Ezek megszegéséről és a kapcsolódó rendőri intézkedésekről az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt.

Vissza