Szakmai szempontok (képgalériával)2021. február 4. (csütörtök) 19:00 - Városnews/10049_0_300.jpgTovább folynak a szakmai egyeztetések a LED-es közvilágítással kapcsolatban az ELMŰ-ÉMÁSZ szakembereivel. Az önkormányzat tervei közt szerepel, hogy a rendszer korszerűsítését a város teljes területén elvégzi. A fejlesztésnek köszönhetően javulhatnak a látási viszonyok, így a jövőben a közlekedési balesetek száma is csökkenhet.

Az elmúlt időszakban különböző fórumokon többen is jelezték, hogy Ózd bizonyos részein a lámpatestek hiányosan, vagy egyáltalán nem működnek. Az áramszolgáltató erre úgy reagált, hogy ezekről a kifogásokról nem érkezik hozzájuk bejelentés. Így a problémát sem tudják orvosolni. Pedig a hiba jelzése nagyon fontos, hiszen a kivilágítatlan utcák növelhetik a balesetek kockázatát. Az önkormányzat azonban célul tűzte ki a rendszer korszerűsítését a város teljes területén. A kivitelezés több szakaszra bontható, a folyamat már tavaly elkezdődött.

„A LED-es közvilágítás kapcsán a közbeszerző kiválasztása már megtörtént. Jelenleg további szakmai egyeztetéseket folytatunk a pályázat kiírásáról, hiszen nagyon sok mindent figyelembe kell venni. Többek között a gyalogos átkelőhelyek megvilágítását, illetve azt is, hogy jelenleg is többfajta közvilágítási lámpatest van kihelyezve. Továbbá ezeknek a fényerejét, a teljesítményét, a különböző utak forgalmi szempontjait figyelembe kell venni” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Mindezeken túl tekintettel kell lenni arra is, hogy egy korábbi pályázatnak köszönhetően bizonyos lámpatestek az önkormányzat tulajdonában állnak. A korszerűsítés megvalósulásával jelentős megtakarítás érhető el, amelyből az önkormányzat a több száz millió forintos fejlesztés költségeit finanszírozni tudja.

A járványhelyzet szerencsére nem befolyásolja a folyamatot. A különböző szakmai egyeztetések, továbbá a bürokratikus eljárások azonban sok időt vesznek igénybe. Ezen kívül a megvalósításnak is több szakasza van, mint például a tervezés, és az anyagbeszerzés. Ez azonban fontos ahhoz, hogy Ózdnak olyan közvilágítási rendszere legyen, amely hosszú távon tudja szolgálni a város lakosságát.

Fontos kiemelni, hogy a megfelelően működő, és korszerű közvilágítás önmagában nem elegendő a balesetek elkerüléséhez. A biztonságos közlekedés mindannyiunk felelőssége. Így kölcsönösen oda kell figyelnie egymásra a gyalogosoknak, a kerékpárral, vagy gépjárművel közlekedőknek is. Az őszi-téli időszakban pedig kiemelten fontos a látni és látszani elv betartása, amelyre az Országos Baleset-megelőzési Bizottság minden évben igyekszik felhívni a lakosság figyelmét.


0049_0_t 0049_1_t 0049_2_t 0049_3_t
0049_4_t 0049_5_t
Vissza