Hó és szél (képgalériával)2021. február 10. (szerda) 19:00 - Városnews/10066_0_300.jpgKemény mínuszok jellemzik majd az elkövetkező napokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint térségünkben hóesésre, ónos esőre, és viharos szélre is számítani kell. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény és a Magyar Közút szakemberei folyamatosan végzik a hóeltakarítást, illetve a síkosságmentesítést.

A korábbi hetekre jellemző enyhébb időjárás után térségünkbe újra visszatért az igazi tél. Így már tegnap is jelentős mennyiségű hó borította be városunkat, és ma is egész nap esett. Ez azonban a későbbiekben sem változik jelentősen, hiszen csapadékra a hét további részében is számítani kell majd. A hőmérséklet az északról érkező erős szél miatt napközben sem emelkedik majd nulla fok fölé.

„Most az éjszaka első felében mindenképpen esőre kell számítani. Elsősorban Borsod megyében, de az várható, hogy az éjszaka folyamán gyorsan északira fordul majd a szél, amely egyébként meg is erősödik, sőt viharossá is fokozódik majd a megyében. Ezzel az északi széllel pedig gyors ütemben jelentősen hidegebb levegő érkezik a térség fölé. Ez azt fogja eredményezni, hogy az éjszaka második felében Borsod megyében előbb ónos esőre, majd a hajnali, reggeli órákban havazásra vált majd át a csapadék halmazállapota” - nyilatkozta Mesterházy András, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A havazás holnap délutánig is kitarthat, azt követően azonban megszűnhet. Ám az előrejelzések szerint a hóréteg így is elérheti az 5-10 centiméternyi vastagságot. Ezen kívül hófúvásra is számítani kell. Az északi széllel gyors ütemben pedig a lehűlés is megérkezik térségünkbe. A szélsőséges időjárás természetesen az útviszonyokra is hatással van, amely gyorsan változhat. Különösen az éjszaka folyamán. Így a gépjárművel közlekedőknek is fokozottan figyelniük kell, ha útra kelnek. A Magyar Közút szakemberei teljes kapacitással dolgoznak. Munkatársaik az elkövetkező napokban huszonnégy órás szolgálatot látnak el. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény is felkészült a síkosságmentesítésre. Így az itt dolgozók a város több pontján takarították a havat.

„Tegnap reggel kilenctől este kilencig gyakorlatilag folyamatosan esett a hó. Most jutottunk el odáig, hogy már csak néhány mellékutca van csak hátra. Három-négy gépünk folyamatosan dolgozik, egész éjszaka dolgoztak. Elnézést kérünk azoktól, ahová még nem jutottunk el, de sajnos most megint elkezdett esni a hó. Úgyhogy valószínűleg újra a főutakra kell majd koncentrálnunk” - mondta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

A hideg, téli időjárás megyénk nagy részén megmarad. Jelentős mennyiségű csapadékra azonban péntektől már valószínűleg nem kell számítani. Hózáporok viszont még előfordulhatnak. Ez azonban már csak 1-2 centiméteres hóvastagságot eredményezhet. Az északi szél tartós maradhat. Így éjszakánként –10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet, a völgyekben pedig –20 fok körüli értékeket is mérhetünk a hajnali órákban. Enyhülésre csak vasárnaptól van kilátás.


0066_0_t 0066_1_t 0066_2_t 0066_3_t
0066_4_t
Vissza