Veszélyes utak (képgalériával)2021. február 11. (csütörtök) 19:00 - Városnews/10070_0_300.jpgA téli közlekedés veszélyeire hívja fel a figyelmet a rendőrség. Ma reggelre régiónkban több utat lezártak, helyenként megállt a közösségi közlekedés, és számos baleset történt megyénk útjain. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleménye szerint a csúszós útfelületeken történő közlekedés fokozott óvatosságot kíván. Emellett azonban a gyalogosok részéről is fontos a nagyobb körültekintés és odafigyelés.

Bár az elmúlt héten már úgy látszott, hogy enyhülni kezd az időjárás térségünkben, tegnapra visszatért az igazi téli idő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján a következő napokban a mínuszok mellett hóesésre és erősen szeles időre lehet számítani. Ez persze a közlekedésre is nagyban kihat. Ma reggelre több utat lezártak régiónkban, mivel azok járhatatlanok voltak, több környező városban megállt a közösségi közlekedés, emellett balesetek is történt megyénkben.

„Az Országos Mentőszolgálat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei régiójában maximális tervezett kocsilétszámmal látja el a lakosság biztonságát. A megyében főként elesésekből származó balesetek voltak, amelyek főleg az idősebb korosztályt súlytották, főleg végtag és fejsérülésekkel szállítottuk ezeket a sérülteket kórházba. Több baleset is történt a megszokottnál a reggeli órákban, amelyek személyi sérüléssel jártak” - mondta Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának kommunikációs munkatársa.

A megváltozott útviszonyok miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság is sajtóközleményt adott ki, amelyben az óvatosságra hívják fel a figyelmet. Fontos, hogy betartsuk a látni és látszani elvet, illetve odafigyeljünk járművünk megfelelő műszaki állapotára is.

„A csúszós útfelületeken közlekedés fokozott figyelmet és óvatosságot kíván. A téli útviszonyok között a járművekkel indokolt a nagyobb követési távolságokat megtartani, és figyelemmel kell lenni a megnövekedett fékutakra, valamint a megváltozott manőverezési képességekre is. Nagyon fontosnak tartjuk kollégáimmal együtt, hogy mindig legyen a gépjárművekben megfelelő mennyiségű fagyálló és téi szélvédőmosó folyadék, és nagyon fontos, hogy hét fok alatt már téli abroncsokat használjunk” - hangsúlyozta Szabó Csilla, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A járművezetők mellett a gyalogosok számára is veszélyt jelenthet a csapadékos, illetve csúszós úttest. Az eleséstől való félelem könnyen elterelheti a figyelmüket, és kevésbé észlelik a közlekedés más résztvevőit. Fontos emellett, hogy akár gyalog, akár autóval indulunk el, folyamatosan tájékozódjunk a várható időjárásról, hogy fel tudjunk készülni bármilyen eshetőségre.


0070_0_t 0070_1_t 0070_2_t 0070_3_t
0070_4_t 0070_5_t 0070_6_t 0070_7_t
Vissza