Felfutó szakasz2021. február 26. (péntek) 19:00 - Híreknews/10112_0_300.jpgSzigorítást vezethetnek be a külföldi utazásokkal kapcsolatban. Ez elsősorban az Európán kívüli úti célokat érintheti, akár az üzleti jellegű látogatások esetén is. A kórházakban emelt szintű készültség lép életbe, reagálva a harmadik hullám emelkedő számaira. Minderről a miniszterelnök beszélt ma reggel.

Emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban Orbán Viktor. A miniszterelnök ma reggel, a közrádióban fejtette ki a döntés hátterét. Elmondta, hogy a tavaly áprilisban, illetve novemberben tapasztalt szigort vezetik vissza az egészségügyi intézményekben. Továbbra is folyamatos a kórházparancsnokok jelenléte. Miközben összességében a korlátozások feloldására készülnek, elképzelhető, hogy a következő hetekben szigorításra lesz szükség a harmadik hullám felfutó szakasza miatt.

„Azt majd meglátjuk a következő napok történéseinek fényében, hogy kell-e szigorítani, vagy sem. Egy dolog biztos: a határoknál mindenképpen szigorítanunk kell. Ma találkoztam egy olyan jelenséggel is, hogy a koronavírus elleni vakcinát igénylők mellett megjelentek olyan oltást igénylők is érzékelhető számban, akik egzotikus utazásokhoz szükséges oltásokért jelentkeztek. Ez azt jelenti, hogy utazni akarnak valahova, Afrika környékére, ott gondolom leestek az árak, minden másképp van. De megjelentek az afrikai mutációk” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

A korlátozások ezek alapján elsősorban az Európán kívüli célpontokat érinthetik, kiterjesztve akár az üzleti látogatásokra is. Az operatív törzs mai tájékoztatóján elhangzottak szerint az elmúlt huszonnégy órában 4668 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. Kórházban 5027 beteget ápolnak, közülük 451-en szorulnak lélegeztetésre. A járvány tegnap óta 123 halálos áldozatot követelt.

„Rendkívül fontos, hogy most, az elkövetkező időszakban nagyon szigorúan tartsuk be azokat az alapvető higiénés szabályokat, amelyeket eddig is megtettünk. Ugyanakkor ne lankadjon a figyelem, ezekre különösen figyeljünk a következő időszakban. A harmadik hullám ilyen dinamikus növekedése értelemszerűen a járványügyi adatok fokozódását vonzza maga után” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Eközben folyamatosan zajlik az oltások beadása, ebben a szakaszban a háziorvosok értesítik azokat a pácienseket, akik következnek a sorban. A kormány a héten döntött arról, hogy a jelenlegi korlátozások március tizenötödikéig érvényben maradnak, azok további sorsáról a későbbiekben döntenek.

Vissza