Jövőnk érdekében2021. március 1. (hétfő) 19:00 - Városnews/10115_0_300.jpgKörnyezettudatos programok megvalósítására nyílt lehetőség Ózdon egy pályázatnak köszönhetően. Az energiatudatos gondolkodás terjedését elősegítő KEHOP projekt több olyan elemet is tartalmaz, amely a klímatudatos viselkedés előnyeire hívja fel a figyelmet. A járványhelyzet nagyban befolyásolja ezek megszervezését, ám a pályázat egyes elemei már most is elérhetőek a lakosság számára.

Figyelemfelhívó akciók, szakkörök szervezése, továbbá a települési weboldal környezettudatos átalakítása. Mindez része a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programnak, amelyre városunk még korábban pályázott. A közel 2,8 millió forintos, vissza nem térítendő támogatás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az energiatakarékosság fontosságára. Városunk weboldalán, az ozd.hu-n most is elérhetőek azok a letölthető segédanyagok, amelyek gyakorlati útmutatókkal, hasznos tanácsokkal segítik ennek megvalósulását.

„Feltettünk nagyon sok információt, ami részben arról szól, hogy az egyes családok, a családok szereplői hogyan, és milyen módon tudnak energia hatékony intézkedéseket a saját erejüknél fogva tenni. Ebben benne van egyébként ha társasházban lakunk, akár családi házas övezetben lakunk” - mondta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

Az oldalon olyan, energia hatékonyság érdekében eszközölt változtatásokról is olvashatunk, mint például a külső homlokzat felújítása, és a nyílászárók cseréje. Ám az érdeklődők olyan, lakásokon belüli átalakításokról is hasznos információkat szerezhetnek, amelyek egyszerűbben, és jóval kisebb összegből megvalósíthatóak. Nagy segítség lehet az MVM által működtetett energia kalkulátor is, amellyel könnyen kiszámíthatjuk háztartásunk villamos energia fogyasztását. A program további eleme elsősorban a fiatal generációt érinti. A projektben résztvevő Bolyky Tamás Általános Iskolában 2x15 fős csoportok számára szerveznek szakköröket a témában. Ez a hatodik és nyolcadik évfolyamon tanuló diákokat érinti.

„Két témakörre bontottuk a szakkört. Az első az energiatudatosság a háztartásokban, ahol beszélünk majd az ökológiai lábnyomról, megtekintünk weboldalakat, saját ökológiai lábnyomot számítunk. Beszélünk arról is, hogy honnan jön az energia és mennyibe kerül. Kisfilmeket, előadásokat fogunk megtekinteni. A saját energiafelhasználásunk modellezése, kiszámítása családokra, közösségekre, iskolákra, illetve hogyan spórolhatunk az energiaszámlán” - emelte ki Lestál Ilona, a Bolyky Tamás Általános Iskola mesterpedagógusa, ökoiskolai koordinátor.

A szakköri foglalkozásokon Magyarország, és az uniós országok háztartásainak energiafelhasználását is megvizsgálják. A gyerekek pedig többek között arról is hallhatnak, hogy ők maguk miként takarékoskodhatnak jobban az energiával. A programok gyakorlati lebonyolításához külső előadók részvételére is szükség van. A járvány miatt azonban ez jelenleg nem megoldható. Így amennyiben a helyzet április elejéig nem változik, úgy mindezt online módon valósítják majd meg.

Vissza