Módosított terv2021. március 1. (hétfő) 19:00 - Híreknews/10116_0_300.jpgVáltozik a hazai oltási stratégia. A cél most az lesz, hogy rövid idő alatt minél többen megkapják az első adag vakcinát. A Pfizer-Biontech és az AstraZeneca készítmények esetén az eddigihez képest kitolódhat a második védőoltás időpontja. Az operatív törzs emellett fontolgatja a digitális oktatásra való teljes átállást.

Módosítottak a magyarországi oltási terven az operatív törzs szakemberei. A Pfizer-Biontech vakcina esetében így nem huszonegy, hanem 35 nap elteltével kapják meg a páciensek a második adagot, míg az AstraZenecából a maximális időtartamot kihasználva a tizenkettedik héten következhet az ismétlés.

„A következő hetekben minden vakcinát eloltunk, ami csak rendelkezésre áll, és lehetséges szakmai szempontból. Ezt a stratégiát választottuk, módosítunk az oltási stratégiánkon. Erről már tájékoztattuk az oltópontokat és háziorvosainkat is. Ugyanis számos olyan ismeret gyűlik össze, tudományos közlemény, ami egyértelműen abba az irányba terel minket, hogy az első védőoltását, az első adagját mindenki a lehető leggyorsabban megkapja” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos hozzátette, hogy a súlyos szövődményektől már az első oltás is megvédheti a betegeket. Ezért módosítottak most, hiszen szeretnék, ha minél többen szereznének védettséget. Mérlegelik továbbá a digitális oktatásra való teljes átállás lehetőségét. A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője néhány nappal ezelőtt már felvetette, hogy egy kéthetes iskolabezárás elegendő lenne a járvány megfékezéséhez. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette a rendőri intézkedéseket, és kitért a határokon végzett tevékenységre is.

„A koronavírus-járvány harmadik hullámára tekintettel, a magyar állampolgárok életének és egészségének megóvása érdekében a kormány március 15-én 24 óráig hazánk teljes schengeni belső határszakaszán az ideiglenesen bevezetett határforgalom-ellenőrzést és határforgalmi feladatainkat meghosszabbította. Immáron hat hónap telt el a schengeni belső határszakaszon, ahol nemzetközi transzportálási célból összesen 627438 tehergépjármű-forgalomban résztvevő járműszerelvény beléptetését biztosítottuk” - nyilatkozta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetőhelyettese.

Az elmúlt huszonnégy órában egyébként 4326 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Kórházban 5679 beteget ápolnak, közülük 537-en szorulnak lélegeztetésre. A megbetegedés 84 ember életét követelte, így az elhunytak száma átlépte a 15 ezret.

A kép illusztráció, forrása: internet.

Vissza