Értelmetlen pusztítás (képgalériával)2021. március 2. (kedd) 19:00 - Városnews/10122_0_300.jpgRengeteg szárazfűtűzhöz vonultak az ózdi tűzoltók hétvégén, két nap alatt legalább húsz ilyen helyszínre riasztották őket. Borsodnádasdon egy csemetekert égett le, de Ózdon is több hegyoldal állt lángokban. Ez azért is okoz bosszúságot a tűzoltóknak, mert egy ilyen esemény jelentősen leterheli mind a személyi, mind pedig a műszaki állományukat, és előfordulhat, hogy csak késve érkeznek oda egy esetleges paneltűzhöz. A gyógynövénykertészet környékén folyamatban van a tűzvédelmi sávok kialakítása.

Az elmúlt pár nap viszonylag meleg és száraz időjárása következtében az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársainak is mozgalmasan alakult a hétvége. Illetékességi területükhöz 26 település tartozik. Negatív történés, hogy az országban elsőként már februárban is riasztották őket szárazfűtűzhöz, most az elmúlt két napban pedig harminc káresethez kellett vonulniuk.

„Ennek a harminc káresetnek gyakorlatilag a kétharmada szárazfűtüzet jelentett, vagy pedig erdőben aljnövényzetet. Ilyen esetekben gyakorlatilag mindig ugyanazzal az eljárással oltjuk el a tüzet. Mivel ezek a helyszínek az épített környezettől messze vannak, lapáttal és kéziszerszámokkal tudunk csak beavatkozni. Ezekben az esetekben jellemzően emberi élet nem forog kockán, hiszen a lakott területektől távoli részekről beszélünk. Itt, ami a jelentős, az a természetben bekövetkezett kár. Illetve vannak olyan területek, ahol forintosítani is lehet” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Ilyen volt, amikor Borsodnádasdon kéthektárnyi területre telepített csemetekert vált a lángok martalékává. Ez mintegy kétmillió forintos kárt eredményezett a tulajdonosnak. Rendőrségi feljelentést is tettek az ügyben. Ma kora délután Táblában a Damjanich és Kőalja út környékén csaptak fel a lángok, ez a náddal borított rész is minden évben leég. Az ózdi parancsnokságon már rutinból tudják, hogy a környéken mely területek esnek először áldozatául a szárazfűtűznek. Farkaslyuk bevezető szakasza is ezek közé tartozik.

„Sajnos az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság területén viszonylag nagy az erdőtüzek száma. Ami azért is jelent gondot, mert nagy mértékben leterheli az állományt, mind a személyi állományt, mind a műszaki eszközeinket. Például, ha Borsodnádasdon, vagy Domaházán van egy erdőtűz, akkor csak jelentős késéssel tudunk csak eljutni egy paneltűzhöz. Egy olyan lakástűzhöz, ahol sürgősen kellene a segítség” - hangsúlyozta Czene Zsolt, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettese.

Tavaly egy erdőtüzes autóval is bővült a gépjárműparkjuk, ezzel a kocsival a helyi állomány tagjai olyan helyszínekre is el tudnak jutni, amelyek egyébként nehézséget okoznának. A hétvégén a Bolyki temető feletti gyógynövénykertészet is veszélyben volt. Az elkerített résztől mindössze néhány méterre állt meg a tűz.

„Ezekre az eseményekre számítanunk kell minden évben, ezért a különböző létesítményeink körül tűzvédelmi sávokat alakítunk ki. Így történt ez a gyógynövénykert esetében is. Ha megközelíti a tűz és nem vagyunk jelen, akkor meg tudja óvni a kertet, ha pedig itt vagyunk, sokkal könnyebb eloltani. Az ilyen sávokat nemcsak a gyógynövénykert körül alakítjuk ki, hanem az egyéb ültetvények és fiatal erdősítések mellett is” - nyilatkozta Léman Béla, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője.

A tűzvédelmi sávok előkészítése már hetvenszázalékos készültségben áll jelenleg. Léman Béla szerint tévhit, hogy tavasszal le kell égetni a száraz területeket, mert való igaz, hogy gyorsabban zöldellik majd a fű, de ezzel egyidejűleg sok kárt is okozhatunk a környezetben. Ugyanis a talaj felszíne alatt közvetlenül is rengeteg élőlény lakik. A bozótokban pedig sok fajta madár fészkel, valamint a fácánok is ott költenek. Nemcsak az élőhelyüket tehetjük tönkre, hanem magukat az állatokat és utódaikat is megsemmisíthetjük az égetéssel.


0122_0_t 0122_1_t 0122_2_t 0122_3_t
0122_4_t
Vissza