Éljen a természetjárás (képgalériával)2021. július 28. (szerda) 19:00 - Fejlesztésnews/10540_0_300.jpgÜnnepélyes keretek között adták át az Ivánka szállót a Gyepes-völgyben. A turistaház felújítása közel 35 millió forintból valósult meg, és teljesen megújult formában várja a vendégeket. A megnyitón a beszédeket követően egy juharfát is elültettek, hogy emléket állítsanak a jeles alkalomnak.

Vitán felül áll, hiszen a koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy szűkebb környezetünkben is számos látnivalót tudunk felkeresni. A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program célja, hogy olyan állapotba kerüljenek az erdei szálláshelyek, hogy hívogassák az embereket. Ennek egyik állomása volt a Gyepes-völgyben ma átadott Ivánka szálló felavatása.

„Minden ilyen rendezvény egy mérföldkő az Egererdő Zrt. életében. Ezeken az átadókon el szoktam mondani már-már visszatérő elemként, hogy 2010-ben az Egererdő csapata mert egy nagyot álmodni. Kidolgozta egy észak-magyarországi ökoturisztikai hálózatnak a stratégiáját. Akkor egy nyitva álló pályázati lehetőségnek köszönhetően el is készítettük ennek az alapterveit. Sajnos egyben ebből a pályázatból nem tudtuk megvalósítani minden elképzelésünket, de az elmúlt 10 évben apránként megvalósultak ennek a stratégiának a különböző elemei” - mondta Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója.

Így a Mátrában, a Bükkben és nálunk az Ó-Bükkben is számos turistaház újult már meg. Dörnyei Kristóf a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program vezetője arról beszélt, hogy 2018-óta már 73 szállás került be a programba. A további tervek között szerepel egy olyan észak-magyarországi kerékpározható erdei út hálózatnak a kiépítése is, amely összekötné a lokális beruházásokat. Ezt követően Riz Gábor országgyűlési képviselő szólt a megjelentekhez. A politikus felelevenítette emlékeit a területtel kapcsolatban, majd annak jelentőségéről is beszélt.

„Nekünk ózdiaknak és Ózd környékieknek a pihenés, a kikapcsolódás, a béke szigete volt Gyepes és Palina környéke. Képviselőként pedig kifejezetten örülök, hogy egy Csipkerózsika álom után talán újrafogalmazódik a teljes környék. Annak idegenforgalmával, gazdálkodásával és sok minden mással, ami az itt élők mindennapjaival összefügg. Ami számunkra fontos volt, hogy a két nagy turisztikai desztináció, vagyis a Bükki- és az Aggteleki Nemzeti Park valamilyen módon összeérjen rajtunk keresztül” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Szentpéteri Sándor az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kifejtette, hogy nélkülözhetetlen a megfelelő infrastruktúra kiépítése a látogatók idecsalogatása szempontjából. Ezután közösen ültettek el egy juharfát a rendezvény emlékére, majd együtt vágták át a nemzeti színű szalagot, ezzel átadva az épületet. Az egykori munkásszálló kényelmes szálláshelyként szolgálhat majd az ide érkező turistáknak. A ház kívül-belül megújult, összesen mintegy 35 millió forintot igényelt a beruházás.


0540_0_t 0540_1_t 0540_2_t 0540_3_t
0540_4_t 0540_5_t 0540_6_t 0540_7_t
0540_8_t 0540_9_t 0540_10_t 0540_11_t
Vissza