Vihar tombolt (képgalériával)2021. augusztus 2. (hétfő) 19:00 - Városnews/10550_0_300.jpgVillanyoszlopok dőltek ki, vezetékek szakadtak szét, faágak törtek le. A tegnapi vihar nyomai még ma is jól érzékelhetőek voltak városunkban. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársaihoz több mint húsz riasztás érkezett. A veszteségek felmérése folyamatos. A hálózatokban keletkezett zavart még napokig tapasztalhatja a lakosság. Úgy tudjuk személyi sérülés nem történt, az anyagi kár azonban jelentős. A helyzet rendezése összehangolt munkát igényelt.

Ítéletidő tombolt tegnap este városunkban. Aki a szakadó esőben kint volt, nemigen úszta meg szárazon, ugyanis a vihar száz, vagy akár száztíz kilométer per órás széllökésekkel érkezett, és nagy mennyiségű csapadékot hozott. Az egyik legnagyobb közösségi portált ezzel egy időben elárasztották a károkról szóló bejegyzések. A Gömöri úton egy fenyőfa dőlt ki, a Bolyki főúton autóra esett egy óriási gally. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai ma egész nap a romokat takarították. Például az Újváros tér környékén is. A strandon több fűzfa is kettétört, néhány ág a könnyűszerkezetes sátor vázát is tönkre tette, emellett a büfék előtti részen is akadt ma feladat. Az Ózdi Tűzoltó-parancsnokságra rengeteg hívás érkezett.

„Már hét óra előtt pár perccel érkeztek a riasztások, ami reggel öt óra ötven percig, vagyis a váltásig gyakorlatilag folyamatos munkát biztosított kollégáimnak, illetve a váltás utáni szolgálati csoportnak. Jelenleg is káresetnél vannak. Most éppen egy putnoki káresetet számolnak fel. Ez az ózdi tűzoltóság vonatkozásában huszonkettő káresetet jelent. Tudjuk, hogy ennél sokkal több volt a működési területünkön, hiszen egyrészt önkéntes szervezetek, civil erők is beavatkoztak, másrészt kazincbarcikai, illetve miskolci kollégák is vonultak itt a környéken káreseményhez” - nyilatkozta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Az esetek túlnyomó többsége fakidőlésről szólt. A Csépányi úton lévő posta környékén egy óriási fenyő esett az úttestre, megbénítva ezzel a közlekedést. Villamosvezetékek is leszakadtak a helyszínen. Az áramszolgáltató alvállalkozójának munkatársai ma nagy erőkkel vonultak ki a területre rendezni a károkat. A somsályi óvoda udvarán pedig gyökerestől dőlt ki egy örökzöld, amely már hatvan éve volt az udvar dísze. Letarolt egy tuját és a szomszéd kerítését is átalakította. A távközlési vezetékek még mindig a földön hevernek. A szolgáltató felé már jelezték a problémát. A vihar a szomszédos településeken is fennakadást okozott. Este nyolc óra környékén érkezett bejelentés az Arlói Polgárőr Egyesület munkatársaihoz, hogy a főút forgalmas szakaszán két villanyoszlop akadályozza a közlekedést.

„Nem tudjuk, hogy érkezik e még valahonnan panasz, illetve hát nem feltétlenül hozzánk futnak be ezek az információk, mert itt a kollégák az önkormányzat intézményeiben végzik folyamatosan a kárfelmérést. Nem tudunk személyi sérülésről. Ami viszont számunkra sajnálatos, hogy itt az oszlopok kidőlésénél szembesültünk azzal, hogy meglehetősen rossz állapotban vannak az oszlopok. Amennyire mi láttuk borzasztóan el vannak korhadva” - mondta Kiss Emőke, az Arlói Polgárőr Egyesület alelnöke.

A két pózna kidőlése még másik háromban is kárt tett. Ma még egyelőre csak hűlt helyüket találtuk. A forgalmat szűk utcák felé terelték, de ez csak a személyautók vonatkozásában volt megoldás a kamionok, buszok nem mehettek tovább hajnali egy óráig. Az utolsó Borsodnádasd, valamint Ózd felé közlekedő járat kicserélte az utasait, így biztosítva a hazajutást. Úgy tudjuk személyi sérülés nem történt sehol, az anyagi kár azonban jelentős.


0550_0_t 0550_1_t 0550_2_t 0550_3_t
0550_4_t 0550_5_t 0550_6_t 0550_7_t
0550_8_t 0550_9_t 0550_10_t 0550_11_t
0550_12_t 0550_13_t 0550_14_t 0550_15_t
0550_16_t 0550_17_t 0550_18_t 0550_19_t
0550_20_t
Vissza