Gyors segítségnyújtás (képgalériával)2021. augusztus 4. (szerda) 19:00 - Városnews/10557_0_300.jpgHasznosnak bizonyultak a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást biztosító eszközök. Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény által működtetett szolgáltatást már hosszú évek óta igénybe vehetik a krízishelyzetekben az idősek. Az új készülék hatékonyabb és jobban kezelhető, mint a régi. A gondozottak is örülnek, hogy egyszerűen juthatnak gyors ellátáshoz.

Az elmúlt hónapban negyven darab házi segítségnyújtáshoz szükséges jelzőrendszer készülék érkezett a városba, amit szétosztottak az idősek között. Ezek az eszközök képesek kétoldalú kommunikációra, vízállóak, elesés jelzőek és GPS kommunikációval rendelkeznek.

„El lehet hagyni az otthonukat ezzel a készülékkel az ellátottaknak, az igénybe vevőknek. Mivel GPS helymeghatározós rendszerrel, mint egy mobiltelefon, úgy működik, ezért a hatótávolsága is sokkal nagyobb, gyakorlatilag bárhová viheti magával, és kérhet segítséget. A hozzátartozók is tudják hívni, hiszen mobiltelefonszám alapú a működése ennek a készüléknek” - emelte ki Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

A segélyhívás egy budapesti központba érkezik, ahol orvosok fogadják a vészjelzést, és kikérdezik az ellátottat. Ha kiderült, mi volt a segítségkérés oka, akkor eldöntik, hogy az Országos Mentőszolgálatot vagy a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás gondozónőit értesítik először. A gondozottak örülnek az új eszköznek, mert egyszerűbben tudják használni, és bárhová magukkal vihetik. Vízállósága miatt, ha elesnének például a fürdőszobában, rögtön hívhatják a segítséget.

„Úgy vettem át, hogy ez a készülék bárhol történik valami, ez jelezni fog. Amit aztán később én ki is tapasztaltam, bár szégyenlem, hogy így történt, de hála istennek azóta nem volt semmi problémám. Mert azért az sem volna jó, ha valami bajom lenne, és úgy kellene igénybe vennem ezt a készüléket, úgyhogy úgy találom, hogy ez talán biztosabban adja a segítséget, mint a másik fajta készülék” - mondta Lámer Lászlóné Kiss Etelka.

Jelenleg maximális létszámmal működik a rendszer. A kapacitás kibővítésére januárban lehet működési engedélyt kérni annak megfelelően, hogy milyen létszámban érdeklődnek a szolgáltatás iránt. A város vezetése fontosnak tartja, hogy minél több ember részesülhessen ebben az ellátásban.

„Mindig is prioritásként kezeltem az idősek védelmét, fontosnak tartom, hogy akik otthonukban egyedül élnek, nehezebben mozognak, nagyobb biztonságban tekinthessék magukat nemcsak vagyonvédelmi szempontból, hanem az egészségügyi állapotukból fakadóan is. Ez a készülék alkalmas arra, hogy veszélyhelyzet esetén egyetlen gombnyomásra, esés esetén gombnyomás nélkül is azonnali segítséget kapjanak a központból, és kapcsolatba lépjenek velük, és a megfelelő szerveket a helyszínre tudják küldeni, ezzel biztosítva az állapotukat. Nagyon fontosnak tartom, hogy a városban minél több idős részesülhessen ebben a szolgáltatásban” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az apró készülék elsődleges feladata a krízishelyzetek gyors elhárítása. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásra hatvanöt év feletti emberek nyújthatják be igényüket az otszegyii.titkarsag@gmail.com e-mail címen, vagy hívhatják a 48/572-006-os telefonszámot.


0557_0_t 0557_1_t 0557_2_t 0557_3_t
0557_4_t 0557_5_t 0557_6_t
Vissza