Testületi döntések2013. június 28. (péntek) 13:48 - Önkormányzatnews/1405_0_300.jpgÚj tagja lett a Helyi Választási Bizottságnak, változnak a külterületi szántók és legelők bérleti díjai, bővülnek az óvodai csoportok létszámai. Többek között ezekről határoztak mai tanácskozásukon a képviselő-testület tagjai. A helyi politikusok ezúttal is foglalkoztak pályázati lehetőségekkel és a Polgármesteri Hivatal átszervezésének harmadik üteme is szóba került az ülésen.

Riz Gábor napirend előtti felszólalását követően az érdemi munka az önkormányzati lakások és helyiségek bérleti díjáról szóló rendelet technikai módosításával kezdődött el a képviselő-testületi ülésen, majd a döntéshozók Tamasikné Dr. Török Valériát választották meg a Helyi Választási Bizottság póttagjává. A Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításával kapcsolatos döntés hátteréről Ózd város jegyzője adott részletes tájékoztatást.

- Tekintettel arra, hogy jelentős feladat- és határkörök kerültek át a Járáshoz, így két osztály összevonására, a Hatósági Osztály illetve a Szociális és Egészségügyi Osztály, amely a továbbiakban Hatósági és Szociális Osztályként fog működni július 1-jétől, egy osztályvezető irányítása alatt. - fogalmazott Dr. Almási Csaba, Ózd város jegyzője.

A mai tanácskozáson az is kiderült, hogy 2014. január 1-jétől 2000 m2 területig 20.000 Ft/hektár lesz a külterületi szántók, kertek, gyümölcsösök bérleti díja. Szintén változás lesz a közeljövőben a közkifolyók használatát illetően. Vitális István a napirend kapcsán elmondta: a közkutak helytelen használata több mint 10 millió forintos kárt okoz évente a városnak, ezért egy munkacsoport most felülbírálta azok szükségességét. 

- A legérzékenyebb a lezárás, amely ebben a formában 27 közkifolyót érint a 123-ból. Van továbbá javaslat 61 kút nyomáscsökkentésére vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy a víz vételezési lehetőség megmarad, de olyan mértékben, hogy 10 liter víz kinyerése percekbe fog telni, így szeretnénk elérni, hogy ipari mennyiségű vízkivétel ezeken a közkifolyókon ne legyen. - mondta Vitális István, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

A testület 12 igen szavazattal és 2 tartózkodás mellett elfogadta a 2013/2014-es nevelési évben indítható óvodai csoportok számának, valamint a maximális csoportlétszám túllépésének engedélyezésére tett javaslatot is. Obbágy Csaba a napirend kapcsán hangsúlyozta: az 1225 férőhelyre 1246 gyermeket írattak be szüleik májusban, és még további több mint 40 gyermek beíratása várható az intézményekben.

- A köznevelési törvény 2014. szeptemberétől 3 éves kortól tervezi kötelezővé tenni az óvodáztatást. Azt kell mondjam, hogy Ózd városában ezen a területen rend van, hiszen időben elkezdtük a felkészülést a jogszabálynak való megfelelésre. - tette hozzá Obbágy Csaba, városunk alpolgármestere.

A tanácskozás zárásaként Fürjes Pál egy örömteli bejelentést tett. Ózd polgármestere büszkén mondta el képviselőtársainak, hogy városunk – két Dunántúli település, Tata és Sárvár társaságában - elnyerte a „Családbarát önkormányzat” címet, amelynek oklevelét jövő hónap közepén veheti át egy központi ünnepség formájában.

Vissza