Háló(zat)2013. augusztus 15. (csütörtök) 14:02 - Aktuálisnews/1516_0_300.jpgKözel száz ózdi résztvevője volt az idei Háló tábornak. A Katolikus Közösségek Kárpát-medencei Hálózatának táborát ez alkalommal Balatonkenesén rendezték meg, ahová Magyarország mellett, a határon túlról is közel ötszázan érkeztek. A táborozók az itt töltött egy hét alatt előadásokon, kiscsoportos beszélgetéseken és kézműves foglalkozásokon is részt vehettek.

Augusztus 4-én, a liturgia végén bepakolták a buszba a csomagjaikat, majd Fürjes Pál, városunk polgármestere látta el őket lelki útravalóval. Ezeket a felvételeket a Veszprém Televízió készítette az ötszáz fős táborról. Közösen vettek részt a szentmiséken, valamint a léleképítő programokon. Orosz Ritának és családjának 19 éve van kapcsolata a katolikus közösséggel. Nagyon örült annak, hogy Ózdról idén egy nagy létszámú csapat képviseltette magát.

- Titkolt, vagy nem titkolt célunk az is volt, hogy a közösségteremtést ez is segítse hosszú távon Ózdon. Azt gondolom, hogy ez a 80-100 ember, nyilván ha nem is mindenki mindenkivel és nem egyforma mélységig, de az biztos, hogy kapcsolatban marad. – mondta Orosz Rita.

Az idei Háló Tábor keretében a mozgalom tizenegy határon túli tagja tett magyar állampolgári esküt. Németh Gyuláné és családja sepsiszentgyörgyiekkel kötöttek  barátságot, akiket meg is hívtak magukhoz.

- Mindenkinek a nyakában volt egy tábla, a neve és, hogy honnan érkezett. És a Szentgyörgyöket figyeltük: volt Begaszentgyörgy, Csíkszentgyörgy, Sepsiszentgyörgy, mi ugye Borsodszentgyörgyről érkeztünk. – nyilatkozott Németh Gyuláné.

Berkesziné Simon Krisztina családjával vett részt a táborban. Minden napra volt számukra egy példabeszéd, amire építették az egész napjukat. Ezeket a történeteket kiscsoportokban is feldolgozták. Azt mondja: sikerült teljesen megnyílniuk egymás előtt, a benne lévő szorongás is elmúlt.

- Meg is fogalmazódott bennem és meg is beszéltük a csoporton belül is, hogy mindenkinek a maga problémája a legnagyobb, de én akkor úgy éreztem, hogy nagyon szerencsés vagyok, mert azok a tragédiák, amibe ott beavattak minket, a miénk az eltörpül a többieké mellett. – fogalmazott Berkesziné Simon Krisztina.

A közösségépítő program márciustól 20 hónapon át van jelen az Ózdi Kistérségben. A Háló Katolikus Közösségfejlesztő Egyesület partnere az Ózdi Görögkatolikus Egyházközség. Venczel Viktor nagycsaládjával részese a programnak.

- Szakmai munkatársként dolgozom a HálóZdban és az öt gyerekem révénéltünk a lehetőséggel és fantasztikus élményekkel lettünk gazdagabbak. – mondta Venczel Viktor.

A Hálózd programiroda munkatársai is részt vettek a táborban. Bartók Erikának korábban nem volt kapcsolata keresztény közösségekkel.

- Ez az első olyan hely vagy közösség, ahol igazán elfogadóak az emberek, mindenféle ember számára nyitottak és ez nekem nagyon pozitív tapasztalat. – nyilatkozott Bartók Erika, a HálÓzd munkatársa.

A kisközösségek építése természetesen a tábor után is folytatódik, a HálÓzd iroda munkatársai minden korosztály számára szeretnének tartalmas  programokat kínálni.

Vissza