Jobb ivóvíz2013. december 18. (szerda) 13:45 - Híreknews/1859_0_300.jpgKözel kétmilliárd forintból újul meg a város ivóvízhálózata- az erről szóló megállapodást ma írta alá a város vezetése, és a kivitelezők. A korszerűsítésre egy Svájci-Magyar Együttműködési program ad lehetőséget, amelynek tervezési és előkészítési munkái már korábban elkezdődtek. A projekt célja, hogy korszerűbb és megbízhatóbb hálózaton keresztül jobb minőségű víz jusson el a lakossághoz.

A már korábban megkezdett előkészítő tárgyalások után most a megvalósításról írtak alá szerződést a projektben résztvevők. Fürjes Pál szerint sorsdöntő lépéshez érkeztek az aláírással.

- Ez a projekt oly sokat volt már hivatalokban, elméleti előkészítésekben, tervezőasztalokon, hogy úgy gondoltam, hogy a műhelybe visszük az ügyet. – mondta Fürjes Pál, városunk polgármester.

A közel kétmilliárd forintból megvalósuló együttműködés három részből áll. A programban a város ivóvíz-és csőhálózata szinte teljes egészében megújul. Ez egy 27 kilométeres nyomvonalat érint. A korszerűsítésre azért is szükség van, mert a jelenlegi vezetékek már olyan mértékben elavultak, hogy már nemcsak a csőtörések jelentettek veszélyt, hanem kihatott a vízminőségre is.

- Nagyon fontos az, hogy a város ivóvízellátásának biztonsága, és az ellátás egészségügyi körülményei javuljanak, hiszen egy kisebb keresztmetszetű, kevesebb ideig pangó víz mindenképpen nagyobb biztonságot ad az ivóvíz minőségében. – nyilatkozott a polgármester.

A projektben nemcsak a meglévő vízhálózatot korszerűsítik, hanem bővítenek is. Emiatt az életkörülmények is javulhatnak majd Ózd azon területein, ahol még nincs vezetékes víz. A jelzőberendezések modernizálása miatt pedig az esetleges meghibásodások is kevésbé zavarják majd az itt élőket.

- Ózd lakossága azt fogja észrevenni, ha ez az egész projekt elkészül, hogy az esetleges üzemzavarok esetén kisebb területek lesznek a szolgáltatásból kivonva, kevesebb ideig lesznek kizárva a fogyasztásból, és sokkal hatékonyabban lehet majd ezeket az esetleges hibákat elhárítani. – fogalmazott Molnár Attila, az ÉRV Zrt. műszaki igazgatója.

A felújítás miatt több helyen is forgalomkorlátozásra kell majd számítani, de a kivitelezők és a város is szeretné minél kisebb fennakadással megoldani a munkákat.

- A lakossággal való együttműködés az nagyon fontos az ilyen projekteknél. Bizonyos mértékű türelmet és toleranciát mindenképpen szükséges a város lakóinak nyújtani a kivitelező felé. Amennyire lehet a kivitelezői oldalról mérsékeljük és csökkentjük, de valamilyen értékű forgalomkorlátozás, útlezárások, és vízkorlátozás biztos, hogy lesz. – tette hozzá Bernáth Lászl,ó konzorciumvezető.

A konkrét építkezés a fagy elmúltával, tavasz elején indulhat el. A kivitelezők a város több pontján, egyszerre kezdik meg a vízhálózat korszerűsítését.

Vissza