Fejlesztés2014. április 24. (csütörtök) 18:47 - Híreknews/2178_0_300.jpgTöbb mint 1,7 milliárd forintból újul meg Ózd elavult ivóvíz hálózata. A korszerűsítésre a Svájci–magyar együttműködési program nyújtott támogatást, amely a költségek 85 százalékát fedezi. A munkák során több mint 4 km új vezetéket fektetnek le, további 28 km-en pedig a csövek felújítása történik majd. Az ivóvíz hálózat rekonstrukciója 10 szivattyú- gépház felújítását és két, egyenként 500 köbméteres víztározó medence építését is lehetővé teszi.

Már több helyen is lefektették az ivóvíz vezetékeket a város olyan területein, ahol eddig nem volt kiépített hálózat. Ilyen utca többek között a Lyukó -völgy vagy a Virág és a Kunt Ernő utca egy-egy szakasza. A napokban az Uraj úton végezte a kivitelező cég a vezetékek fektetését.

A beruházások várhatóan 2015 második felére készülnek el. A Svájci–magyar együttműködési program arra is lehetőséget adott a városnak, hogy a 4 km új vezetékrendszer mellett további 28 km-en felújítsák a régi csöveket.

"Már látni egész létesítményeteket, kész, új fektetésű, új megtáplálású utcákat, valamint elindul rövidesen a régi fővezetékeknek az áthúzása és kijavítása. Nagy jelentőségű a város életében, hiszen régi, elavult csövek lesznek biztonságosabbak, a veszteségek csökkenhetnek, szakaszolhatóvá válik az ivóvíz ellátás az egész városban" - mondta Fürjes Pál polgármester.

Jelenleg ugyanis egyetlen vízvezetéken kapja Ózd az ivóvizet, amelynek üzemzavara esetén az egész város vízellátása veszélybe kerülhet. A csaknem kétmilliárdos beruházás a város több területén is látványos szakaszába érkezett, mint itt is Csillagvizsgáló melletti régi medencék közvetlen szomszédságában.

"A kivitelezés másik legnagyobb feladata ezek mellett a 2x500 köbméteres víztározó elkészítése, aminek jelenleg a betonozási munkálatai zajlanak" - fogalmazott Bábel Tibor projektmenedzser.

A projekt 10 szivattyú- gépház teljes felújítására is lehetőséget ad, amely nemcsak az épületek teljes felújítását, hanem a gépészeti rekonstrukciót is magába foglalja majd. Így hamarosan korszerűbb, és megbízhatóbb hálózaton keresztül jut majd el az ivóvíz a lakossághoz.

Vissza