Lakossági fórum (képgalériával)2015. április 17. (péntek) 19:00 - Városnews/3183_0_300.jpgHelyreállítják beruházás helyszíneit, és nem lesz drágább az ivóvíz – többek között ezekről is tájékoztatták tegnap délután a lakosságot azon a fórumon, ahol a svájci víz projektként ismert beruházás részleteit ismerhették meg az érdeklődők. A Svájci Hozzájárulási Program egy milliárd 465 millió forint támogatásból az egész város ivóvízhálózatának a felújítása valósulhat meg.

A város ivóvízhálózatának korszerűsítése 2010-ben kezdődött el, látványos szakaszában pedig az elmúlt évben érkezett. A projekt részeként több mint 4 km új vezetéket fektetek le, további 28 km-en pedig felújították a régebbi csöveket. Az ivóvíz hálózat rekonstrukciója 10 szivattyú- gépház felújítását és két, egyenként 500 köbméteres víztározó medence építését is lehetővé tette. Az első lépések egyike volt, hogy olyan területeken is kiépítették a hálózatot, ahol eddig ilyen nem volt. Mint pl. a Lyukó -völgyben, a Virág úton és Urajon.

A beruházásra a Svájci–magyar együttműködési program nyújtott támogatást, amely a költségek 85 százalékát fedezi. Az ózdi munkálatokat egy évvel ezelőtt a Svájci Hozzájárulási Program Hivatalának vezetője, Max Schnellmann is meglátogatta, valamint bejárta azokat a területeket is, ahol már folyt a kivitelezés.

Az egy évvel ezelőtti látogatásról, és az akkori ellenőrzés tapasztalatairól Janiczak Dávid polgármester tegnap délután beszélt a projekt nyilvános fórumán. A rendezvényen a projekt kivitelezői a pénzügyi és a műszaki tartalomról is tájékoztatták az érdeklődőket.

A tájékoztatók után a lakosság kérdéseire válaszoltak az illetékesek. Egyik ilyen felvetés az volt, hogy a beruházás során végzett földmunkák után kinek a feladata lesz az utcák, árkok rendbetétele, esetlegesen a parkosítás, valamint az, hogy a korszerűsítés után várható-e a vízdíj emelkedése. Bíró Ferenc a projekt menedzsere elmondta, a beruházás után az érintett területek helyreállítása része a projektnek, így arról nem a lakosságnak kell majd gondoskodnia, valamint megnyugtatta a kérdezőket, hogy a korszerűsítésre vissza nem térítendő támogatást kapott Ózd, így díjemelés emiatt nem várható. A város ivóvíz- rendszerének hálózati korszerűsítése év végéig készül el.


183_0_t 183_1_t 183_2_t 183_3_t
183_4_t 183_5_t 183_6_t 183_7_t
Vissza