Célegyenesben az élménypark2015. november 25. (szerda) 19:00 - Városnews/3906_0_300.jpgLezárult a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark projekt. Az építés utolsó fázisa ugyan még decemberben is tart, a tervek szerint azonban január végétől, február elejétől látogatókat tud majd fogadni az intézmény. Az interaktív kiállítás nemcsak a magyar, hanem a cseh, a szlovák és a lengyel filmművészetbe is betekintést enged majd.

A magyar filmtörténet kulturális javainak megőrzése, élményszerű bemutatása az elsődleges célja a Nemzeti Filmtörténeti Élményparknak. A projekt zárórendezvényén Tallai Gábor projektmenedzser elmondta, nagyon kevés idő állt rendelkezésükre a megvalósításhoz. A meghosszabbításnak köszönhetően még december végéig folyhatnak az építési munkálatok, hamarosan pedig a nagyközönség előtt is megnyithatják kapuikat.

„Reményeink szerint ez az elkövetkező években önálló életre kel. Képzési programoknak ad helyet, látogatókat is fogad. És nemcsak a térségből, hanem távolabbról is. Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból” - mondta Tallai Gábor, projektmenedzser.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum, vagyis a MaNDA főigazgatója kiemelte, Ózdon jelenleg két nagy projekt kivitelezése zajlik, de nem szabad összekeverni a Filmtörténeti Élményparkot az Erőmű-projekttel. Lovas Lajos szerint itt nemcsak tárolják majd az archív tekercseket, hanem egyes jelenetek újraforgatására is lehetőség nyílik. Így a látogató maga is részese lehet a filmeknek. Az intézmény egyébként nemcsak hazai filmeket őriz majd.

„Ez négy nemzet filmtörténetét és filmművészetét fogja bemutatni. Cseh, lengyel, szlovák és magyar nyelven, bónuszként pedig angolul is. Erős magyar hangsúlya lesz egyébként, de szép lengyel, cseh és szlovák elemei is” - fogalmazott Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója.

A kivitelezés folyamatáról, annak nehézségeiről Nyalka Antal szakmai vezető számolt be. Többek között arról is beszélt, hogy a múltban milyen funkciót töltött be az élményparknak helyet adó épület, és hogy miért volt fontos annak megmentése.

„Ez az úgynevezett Fúvógépház épület, ahogyan a nevében is benne van, az egykori Kohászati Üzemek segédműve volt. A kohászati technológiához szükséges friss levegőt biztosította. Az épület már évtizedek óta használaton kívül állt, és műemlékké nyilvánították” - számolt be az épület múltjáról Nyalka Antal, szakmai vezető.

A záró sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Erőmű-projekt, a Filmtörténeti Élménypark és a skanzen olyan intézményegyüttes lehet a jövőben, amely számos érdeklődőt vonz a városba. Ezzel pedig közvetve is munkahelyeket teremthet. Az élménypark várhatóan január végén, február elején nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Vissza