Hálózatfejlesztés2016. február 26. (péntek) 19:00 - Fejlesztésnews/4216_0_300.jpgHamarosan tovább folytatódnak a város ivóvízhálózatának felújítására irányuló munkák. A svájci-magyar együttműködési program keretein belül zajló infrastrukturális fejlesztések befejezésének határideje menet közben módosult, így a projekt átnyúlik az idei évre is A tavasz beálltával a kivitelezők ismét megkezdik a munkálatokat.

Tavaly a kezdtek neki a város ivóvíz-csőhálózatának felújításához. Az építkezési munkálatok során több ponton is megbontották az úttestet, a járdát, hogy hozzáférjenek az alattuk húzódó csővezetékekhez. A Március 15. út egyes szakaszán tavaly egészen őszig dolgoztak a munkások, ám a fagyok beköszöntével mindez abbamaradt. Itt már csak a helyreállítási munkálatok vannak hátra. A hónapokkal ezelőtt felállított korlátozások sokak számára zavarólag hatnak, pedig ezek kihelyezése indokolt.

„Jelenleg is az a probléma, hogy a talaj konszolidációja még nem áll be, magyarul süllyed a padka, ebből adódóan még nem lehet aszfaltozni és az alépítményi munkálatokat megcsinálni ott, ahol az aszfalt is felbontásra került. Ha nem lennének lekorlátozva ezek a szakaszok, az balesetveszélyes helyzeteket teremtene, ezt pedig nem engedhetjük meg. Az időjárástól függ, hogy mikor tudjuk elkezdeni a helyreállítást és folytatni a kivitelezési munkát” - mondta Bíró Ferenc, projektvezető.

A kettes ütemterv befejezésének határideje azért módosult, mert a tavalyi hőségriadók ideje alatt le kellett állni a munkálatokkal, ugyanis nem lehetett veszélyeztetni a város lakosságának ivóvízellátását. Idén további 8-10 kilométeres szakaszon folytatódnak majd a csőhálózat rekonstrukciós munkálatai. A teljes beruházás befejezésének határideje ez év december 31.

A svájci frank árfolyamának változása a legtöbb embert negatívan érintette, viszont előnyös volt a beruházás szempontjából. A támogatásban így árfolyamkülönbözet keletkezett, amelynek felhasználását a svájciak is engedélyezték. Ez több mint 600 millió forintos többletet jelent a projekt számára.

Vissza