Szemléletformáló program (képgalériával)2016. március 25. (péntek) 19:00 - Városnews/4300_0_300.jpg„Ismerj meg, hogy segíthess!” címmel szemléletformáló programot valósítottak meg a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán. A projekt során Borsod-Abaúj-Zemplén megye húsz közintézménye között az ózdi is szerepelt. A vakok és gyengénlátók olyan módszereket mutattak be az ügyintézőknek, amelyek elsajátításával könnyebben tudnak segíteni a hasonló helyzetben lévő embereken.

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének tagjai érkeztek városunkba. A szemléletformáló napon ügyintézők bevonásával világítottak rá a látássérültek speciális problémáira, és azok megoldási módjaira. A megvalósításban több olyan gyengénlátó személy is részt vett, akik más-más szemproblémával küzdenek.

”A célunk az, hogy felhívjuk a közigazgatásban, állami intézményekben, önkormányzatoknál dolgozó ügyintézők figyelmét a látássérültek minden napi problémáira, ügyintézési nehézségeire és közös gondolkodással hatékony és megfelelő válaszokat adjunk a kihívásokra és ezáltal mind zökkenő mentesebbé tegyük az ügyintézést a látássérült ügyfél, mind pedig a látássérült ügyfelet fogadó ügyintéző számára” - nyilatkozta Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke.

A megvalósításban öt gyengénlátó személy, és egy gyógypedagógus is közreműködött. A szituációs feladatokban olyan fogásokat, módszereket mutattak be, amelyek elsajátításával az ügyintézők könnyebben tudnak segíteni a jövőben. A látó-segítő technikát, a fehér bot használatát, és az aláíró keret előnyeit is megmutatták.

”Én örömmel mondom, hogy több helyen megfordultam már, vakvezető kutyával és szívesen segítenek. Most nem azért hogy kutyával közlekedem, de bátran merem mondani, hogy szívesen segítenek az ügykezelők akikhez megyek” - mondta Csengeri István.

A látogatás célja az volt, hogy a gyakorlatokba bevont ügyintézők szemléletet váltsanak és új ismeretekre tegyenek szert. A dolgozók megtapasztalhatták azokat a gyakorlati módszereket, amelyeket munkájuk során alkalmazni tudnak. Mindez az esélyegyenlőség megteremtéséhez is hozzájárulhat.


300_0_t 300_1_t 300_2_t 300_3_t
300_4_t 300_5_t 300_6_tVissza