MaNDA megnyitó (képgalériával)2016. július 12. (kedd) 14:00 - Városnews/4663_0_300.jpgMegnyitotta kapuit az ózdi kultúrgyár. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum ózdi létesítményeinek ünnepélyes átadását országos sajtóérdeklődés kísérte. Az Ózdi Ipari Park területén megvalósuló Digitális Erőmű és Filmtörténeti Élménypark hatalmas előrelépés a város és a térség életében; a munkahelyteremtés, a kultúraközvetítés és a turizmus szempontjából egyaránt.

Kamerák kereszttüzében zajlott a MaNDA ózdi létesítményeinek hivatalos megnyitója. Az egykori fúvógépház felújított épületébe fogadták mindazokat, akik figyelemmel kísérték az elmúlt esztendők során fokozatosan megvalósuló mintegy 4 milliárd forintos beruházás fázisait és várták annak végeredményét. Az ünnepségen jelen volt dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, aki bejelentette, hogy a magyar állam éves meghatározott keretet különített el a költségvetésben az ózdi kultúrgyár működtetésére.

„Az ország teljesítőképessége szempontjából fontos a kormánynak, hogy az ózdi térség felemelkedjen és a munkaerőpiacra való visszatérés mellett ennek az új létesítménynek a működtetésére is jelentős állami forrást szánunk. A kormány arról döntött, hogy január elsejétől 250 millió forintos állami működtetésbe vonjuk az ózdi kulturális fejlesztéseket” - mondta dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár.

Lovas Lajos a MaNDA főigazgatója beszédében úgy fogalmazott; az új létesítmény csupán egy alap, amely a lehetőségek tárháza és amelyet az a tartalom fog igazán megtölteni, amely az oktatástechnológia, az innováció, a digitalizálás, és az informatika kapcsolatára épül.

„Az biztos, hogy ez az alap nagyon jó. Ami most elkészült, az önmagában is működőképes, viszont én bízom az ózdiak kreativitásában, úgyhogy sokkal inkább élővé tehetik ezeket a létesítményeket, mint ahogy ezt mi Budapestről tehetjük. Tehát itt a lehetőség” - fogalmazott Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója.

Riz Gábor országgyűlési képviselő közbenjárásával folyamatosan ösztönözte a minisztériumot arra, hogy a projektek minél hamarabb befejezésre kerüljenek. A politikus elmondta, hogy sokan kételkedtek ugyan a megvalósításban, de az eredmények önmagukért beszélnek.

„Ez minden ózdinak egy olyan nap, amikor valamit visszakapunk a múltunkból, és ha másra nem legalább erre legyünk büszkék. A gyárban annak idején 13 ezer ember dolgozott, együtt lélegzett, együtt gondolkodott egy nagy közösséget alkotva. Ez az ő emléküknek szól ez az építmény, az új tartalommal” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A köszöntőbeszédek után a létesítmény ünnepélyes átadása következett. A szakemberek Csontos Györgyi építész, vezető tervezővel közösen vágták át a nemzeti színű szalagot. Ezt követően lehetőség nyílt a kultúrgyár megtekintésére, az egyes elemek kipróbálásra. A módszertani központ és élménypark az Ózdi Muzeális Gyűjtemény nyitvatartási idejében tekinthető meg és hamarosan kiírják azokat a pályázatokat is, amelyek 60 közalkalmazottnak teremtenek majd munkalehetőséget.


663_0_t 663_1_t 663_2_t 663_3_t
663_4_t 663_5_t 663_6_t 663_7_t
663_8_t 663_9_t 663_10_t 663_11_t
663_12_t 663_13_t 663_14_t 663_15_t
663_16_t 663_17_t 663_18_t 663_19_t
663_20_tVissza