Térségi kitekintés (képgalériával)2016. október 7. (péntek) 19:00 - Kultúranews/4939_0_300.jpgNekézseny mutatkozott be a Városi Könyvtár, „Kitekintő – avagy ablak a térségre” elnevezésű rendezvénysorozatán. Az öt éve futó program jó lehetőséget ad a környező települések múltjának, életének megismerésére. A nekézsenyiek is helyi értékeik keresztmetszetét próbálták bemutatni az érdeklődőknek a hagyományőrzés, a kultúra, a művészet és a gasztronómia kapcsolatán keresztül.

Telt házas érdeklődés kísérte a Városi Könyvtár kistérségi településeket bemutató rendezvénysorozatának legutóbbi állomását. Ezúttal Nekézseny került a figyelem középpontjába. A Bükki-hegyhát rejtekében megbúvó, közel 750 lelket számláló település megjelent lakói mindent megtettek annak érdekében, hogy megismertessék múltjukat és jelenüket a hallgatósággal. Az emeleti folyosón kiállítás keretében csodálhatta meg a közönség, hogy milyen értékei vannak a falunak, amelyekre méltán büszkék a nekézsenyiek.

„Ózd vonzáskörzetében lakunk, alig pár kilométerre egymástól, de bizony keveset tudunk egymás múltjáról és jelenéről. Ebben a rohanó világban elmegyünk egymás mellett és nem nagyon ismerjük egymás természeti értékét, örökségét. Így ez egy nagyon jó alkalom, egy összekötő kapocs, hogy megmutathatjuk hagyományainkat és a régmúltunkba, valamint a jelenünkbe tudunk egy kis betekintést nyújtani” - mondta Uj-Tózsa Csabáné, Nekézseny polgármestere.

A település első írásos okleve 1415-ből való. Tavaly ünnepelték a falu 600 éves évfordulóját és ennek alkalmából egy monográfia is megjelent Bánfalvi László tollából. Idén egy újabb múltidéző- és őrző könyvet írt a szerző. A programon ezekkel a kiadványokkal is megismerkedhettek az érdeklődők. Csupán töredékével mutatkozott be a helyszínen a település babakiállítása is, amely egy lelkes gyűjtő munkájának köszönhetően jött létre.

„400 babának vagyok a boldog tulajdonosa. A babákat nem én készítem, csak gyűjtöm őket. Nagyon sokféle babám van, főleg porcelán fejű baba, de grimaszbabáim és zenélőbabáim is vannak a gyűjteményemben. Nekézsenyben a Hagyományok Házában található ez a kiállítás, ahol mind a 400 baba megtekinthető” - nyilatkozta Tóth Jánosné, óvodapedagógus, babagyűjtő.

A tárlat részét képezték Rigó Miklós olajfestményei is. Az alkotó egyébként régiséggyűjtő, aki értékteremtő- és őrző munkája miatt a faluközösség megbecsült tagja. Nekézsenyben található a Szeleczky Zita Emlékház is. A híres színésznő személyes tárgyainak gyűjteményéből néhány darabot az alkalmi kiállításon is meg lehetett tekinteni. A műsoros bemutatkozáson fellépett a Hosanna Zenekar is. A formáció keresztény dalokkal szórakoztatta a közönséget, majd egy Nekézsenyt népszerűsítő kisfilmet tekinthettek meg az érdeklődők.


939_0_t 939_1_t 939_2_t 939_3_t
939_4_t 939_5_t 939_6_t 939_7_t
939_8_t 939_9_t 939_10_t 939_11_t
Vissza