Új kiadvány (képgalériával)2016. október 14. (péntek) 19:00 - Kultúranews/4966_0_300.jpgÚj kiadvány jelent meg az ipari múltról „A Rima vonzásában” címmel. Egy fiatal ózdi történész, dr. Nagy Péter tollából született meg a mű, amely a késő dualizmustól az államosításig mutatja be a helyi és gyári társadalom történetét. A könyv bemutatóját az Ózdi Művelődési Intézmények és a Lajos Árpád Honismereti Kör közös rendezésében tartották meg az Olvasó Adorján Lajos termében.

Közel száz fős nézősereg vett részt azon a könyvbemutatón, amelyen dr. Nagy Péter írása került a középpontba. A fiatal szerző gyerekkorától érdeklődik a múlt iránt, az olvasás szeretetével egyszerre ivódott bele a történelem ismerete. A Miskolci Egyetem történelem-levéltár alapszakát elvégezve, az ELTE mesterképzésén vett részt utána pedig Egerben szerzett doktori címet. Nagyon büszke arra, hogy 28 évesen a történelemtudományok doktoraként megjelenhetett első munkája. Szakdolgozati témakeresés közben jött rá, hogy érdekli az ipari örökségvédelem, annak társadalmi vetülete és hozadéka.

„Mivel nekem az üknagyapám is itt dolgozott, nagyon sok mindent otthonról hoztam magammal. Ez egy hatéves történet volt, a mesterképzéses szakdolgozattól egészen a doktorim megszerzéséig. Ekkor tanultam meg, hogy kell tanulmányokat írni, előadásokat készíteni, végül pedig disszertációt és könyvet írni. Tehát az ózdi téma kapcsán tanultam bele a történész szakmába” - mondta dr. Nagy Péter, történész.

Az előadás első felében dr. Valuch Tibor történész, egyetemi tanár szólt a hallgatósághoz, bemutatva a könyvet és szerzőjét. Az előadó az egyetemen témavezető tanára volt dr. Nagy Péternek, akivel jelenleg is egy közös munkán dolgozik.

„Nagy Péter személyében egy olyan fiatal történészt köszönthetünk nemcsak Ózdon, hanem a történelemtudományi szakmában, aki erőltetett menetben dolgozott az utóbbi években és ennek a kitartó, szorgalmas munkának meg lett az eredménye” - fogalmazott dr. Valuch Tibor, történész, egyetemi tanár.

Alabán Péter is dicsérő szavakkal illette a művet. Kiemelte annak alaposságát, rendkívül széles forráshasználatát. A szerző nemcsak levéltári és sajtó anyagokat dolgozott fel, hanem ötvenöt interjú alany is segítette kutatómunkáját.

„Két generáció nőtt fel egymás mellett a Lajos Árpád Honismereti Kör tevékenységén belül egy amatőr történeti gyűjtőkből álló csoport, illetve egy tudományos pályát képviselő, doktoranduszokból álló csoport. Ennek tagja Nagy Péter, az ő monográfiáját veheti most kézbe az olvasó” - mondta Alabán Péter, történész, középiskolai tanár.

A fiatal történésznek a jövőre vonatkozóan is vannak kutatási tervei. Jelenleg az ózdi 1956-os történések feldolgozását tűzte ki célul tanulmány formájában, a korabeli ózdi társadalom, mint jelenség szempontjából. Dr. Nagy Péter művét a helyszínen meg is vásárolhatták az érdeklődők. A könyvbemutató végén többen is dedikáltatták a szerzővel saját példányukat.


966_0_t 966_1_t 966_2_t 966_3_t
966_4_t 966_5_t 966_6_t 966_7_t
966_8_t 966_9_tVissza