Gyakorlati képzés (képgalériával) 2017. február 3. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/5340_0_300.jpgEgy sikeres pályázati lehetőségnek köszönhetően több százmillió forintból telepített CNC megmunkáló központokat egy halásztelki cég városunkba. Beruházásuk egyik célja a hiányszakmák helyben történő oktatásának népszerűsítése. 2016 őszétől az ózdi telephelyen, a Gábor Áron Szakképző Iskola hat CNC-gépkezelő tanulójának gyakorlati képzésére is lehetőség nyílt.

A szerszámgyártás területén tevékenykedő halásztelki cég egy Európai Uniós pályázati forrásból vásárolt, négyszázmillió forintos CNC megmunkáló központok Ózdra telepítésével nyitotta meg kapuit városunkban.

„A cégünk 2015-ben határozta el, hogy Ózdon egy telephelyet alakít ki, egyrészt azért döntöttünk így, mert egy Európai Uniós pályázati segítséggel olyan gépeket tudtunk megvásárolni, amelyekre önerőből nem lett volna lehetőségünk beruházni, másrészt Pest megyében a munkaerő ellátással problémáink voltak” - nyilatkozta Turi Péter, a CAMilleon Kft. ügyvezetője.

A beruházást követően a kft. ügyvezetője a Gábor Áron Szakképző Iskola CNC-gépkezelő szakmát tanuló diákjainak gyakorlati lehetőséget ajánlott. Sikeres megállapodásuk eredményeként a 2016/2017-es tanévtől az intézmény hat tanulója – egy intenzív nyári betanítást követően – gyakorlatát az ózdi telephelyen, valamint a kft. halásztelki székhelyén töltheti. A gyakorlat során gépkarbantartást, CNC esztergálást, marást és köszörülést tanulnak a diákok, míg a szakmai elmélet nagy részét a CNC programozás, illetve a CNC szerszámgépek ismerete teszi ki.

„Tudni kell, hogy ez egy ráépülő szakképesítés, tehát előképzettséget igényel. Jelen pillanatban a gépgyártás technológiai technikusok és a gépi forgácsolók, akik ezt a képzést választották. Ez valódi hiányszakmának tekinthető, ami azt jelenti, hogy a munkaerőpiacon ezeket a tanulókat keresni fogják" - fogalmazott Alabán Péter, az Ózdi SZC Gábor Áron Szakképző Iskolájának képzésszervezője.

Bordás Norbert már részt vett egy három éves gépésztechnikusi képzésen. Mivel hiányszakmát tanul abban reménykedik, hogy nagyobb esélye lesz elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

„Az elméleti képzés az iskolában folyik a tanműhelyben, ez heti két, illetve három napot jelent, váltakozva. A gyakorlati képzést Pesten kezdtem szeptembertől, itt a munkadarabok bemérését, ezek megmunkáló programjának szerkesztését, illetve megírását gyakorolhattuk” - nyilatkozta Bordás Norbert, tanuló.

A cég ügyvezetője elmondta, hogy a jövőben is keresik azokat a pályázatokat, amelyek lehetőséget nyújtanának további gépek beszerzésére és a jelenleg náluk gyakorlatozó tanulókból három főnek már egészen biztosan álláslehetőséget ajánlanak majd a sikeres vizsgát követően. A képzés szervezői pedig a munkaerő-piaci igények alapján és a keresett hiányszakma révén a végzett tanulók gyors elhelyezkedésében bíznak, valamint várják a következő tanévre is a diákok jelentkezését.


340_0_t 340_1_t 340_2_t 340_3_t
340_4_t 340_5_t 340_6_t 340_7_t
340_8_t 340_9_t 340_10_t
Vissza