Ökumenikus Világimanap (képgalériával)2017. március 9. (csütörtök) 19:00 - Egyháznews/5453_0_300.jpgÖkumenikus Világimanapra gyűltek össze az ózdi nők az evangélikus imaházban. Idén a Fülöp-szigetek különböző felekezetű asszonyainak keresztény életét tanulmányozták az egybegyűltek. Ez alkalommal a társadalmi igazságosság témakörére hívták fel a világ figyelmét. A program célja az ismeretek átadása volt, a közösség megerősítése és a különböző országok keresztény női csoportjainak összekapcsolása.

Az ökumenikus női világnap hazánkban több évtizedes múltra tekint vissza. Évről-évre a különböző keresztény felekezetekhez tartozó nők gyűlnek össze ezen a napon. A helyiek ez alkalommal is az evangélikus imaterembe találkoztak, ahol az áldást Lezákné Hajdu Enikő református lelkipásztor mondta el, majd felolvasott Sámuel első könyvéből. Ezt követően Tóth Melinda evangélikus lelkipásztor beszélt a világimanap központi témájáról a Fülöp-szigeti nők életéről. A jelenlévők betekintést nyerhettek az ország múltjába, és egy-egy ott élő történetét is megismerhették, akik a társadalom kirekesztett rétegéhez tartoznak.

„Van egy szervezet, akik átgondolják a keresztény közösségekre az egész világban, hogy a különböző népcsoportok, és a más területeken élő nők élete mennyire emberséges, humánus, értékes. Milyen a gazdasága, abban hogyan tudják érvényesíteni magukat az ott lévő nők, úgyhogy színes a paletta” - mondta Tóth Melinda, evangélikus lelkipásztor.

Voltak olyan tagok is, akik már nem először vettek részt az Ökumenikus Világimanapon, és örültek annak, hogy új ismereteket szerezhetnek az országgal és a helyi keresztény nőkkel kapcsolatban. Az előadáson részletesen érintették a nők társadalomban elfoglalt szerepét, és a hitük gyakorlását is, amely fontos szerepet tölt be az életükbe.

„Mindannyiunk számára fontos, hogy amennyire csak tudunk és tőlünk telik az elesettekért, a nehéz helyzetben lévőkért imádkozzunk, és tegyünk valamit. A Fülöp-szigetek messze van, tevékenyen talán nem tudunk részt venni az életükben, de az imádságunk által kicsit közösséget vállalunk az ő életükkel, sorsukkal” - fogalmazott Lezákné Hajdu Enikő, református lelkész.

Az előadás jó alkalom volt arra, hogy a nők ökumenikus világnapja alkalmából megismerjenek egy távoli ország keresztény életét. Az összejövetelnek azonban nemcsak az ismeretszerzés, hanem a közösségépítés is célja volt.


453_0_t 453_1_t 453_2_t 453_3_t
453_4_t
Vissza