Szülésfelkészítő képzés (képgalériával)2017. március 16. (csütörtök) 19:00 - Városnews/5473_0_300.jpgA szülésre készítik fel a kismamákat az Egészségfejlesztési Irodában. Évente négy alkalommal szervezik meg a tanfolyamot, amelyre azokat a leendő anyukákat várják, akik már betöltötték terhességük 24. hetét. A képzés öt alkalomból áll, amelyen találkozhatnak szakemberekkel, részt vehetnek gyógytornán, és többek között előadásokat is hallgathatnak a szülésről és az azt követő időszakról.

Az Almási Balogh Pál Kórház Egészségfejlesztési Irodájában a szülésre felkészítő tanfolyam 2014-től működik rendszeresen. Minden évben 3-4 alkalommal szervezik meg a képzést, amelyet időről időre egyre nagyobb érdeklődés övez. Három évvel ezelőtt 4-5 kismama vett részt a kurzusokon, mára már átlagosan 12 főre bővült a tanfolyamra ellátogató hölgyeknek a száma. A szakemberek főleg azokat a nőket várják, akik első babájukat hordják szívük alatt, hiszen nekik még nincs tapasztalatuk ezen a téren.

„A védőnői előadás során babamasszázst tanulhatnak a várandósok, valamint az utolsó alkalom a szülészeti osztályon történik. Itt találkozhatnak a kismamák dr. Fábián Imre osztályvezető főorvossal, Ő tartja az elméleti részét ennek a foglalkozásnak, majd lehetőségük van a szülészeti osztály és a szülőszoba strukturális felépítésének és a működésének a megismerésére” - mondta Nagy-Kismarciné Gulyás Margit, főnővér.

Az EFI irodában Hevérné Holló Veronika csecsemős nővér tartott előadást arról, hogy mi történik a természetes szülés, illetve a császármetszés során. Beszélt a jelenlévőknek a kórházi ápolásról, az újszülöttek első napjairól, és arról az időszakról is, amikor hazaengedik a családot.

„Elsősorban érintettük az újszülött fogadását a szülőszobán, aztán azt, hogy az újszülött osztályon mit kell csinálni. Főleg a szoptatásra tértünk ki, ezt bővebben, mert erről nagyon sokat lehet beszélni. Kitértünk a mellfejésre, a mellápolásra, az újszülöttek vizsgálatára az ittlét során” - nyilatkozta Hevérné Holló Veronika, csecsemős nővér.

Az egyik kismama azt mondta, hogy Ő főleg ezeken a foglalkozásokon informálódik a baba érkezésével kapcsolatosan. Többen örülnek annak, hogy a tanfolyam által betekintést kaphatnak a szülés lépéseibe is. Az állapotos hölgyeknek tetszik az is, hogy az elméleti beszélgetésen kívül a mozgásra is van lehetőségük.

„Szerintem nagyon jó és mindenképpen hasznos, hogy átmozgassák a kismamákat, és hogy tudják mi az a mozgásforma, ami jót tesz nekik” - fogalmazott Kolevszki Diána.

A szervezők örülnek annak, hogy a területi védőnők is segítségükre vannak a tanfolyam propagálásában. Az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai a következő kurzust májusban szeretnék elindítani, bővebb információt az iroda közösségi oldaláról szerezhetnek az érdeklődők.


473_0_t 473_1_t 473_2_t 473_3_t
473_4_t 473_5_t 473_6_t 473_7_t
473_8_t 473_9_t 473_10_t

 

Vissza