Komolyzenei koncert (képgalériával)2017. március 21. (kedd) 19:00 - Kultúranews/5486_0_300.jpgIsmét Ózdon zenéltek a miskolci szimfonikusok. A Filharmónia bérletes komolyzenei hangversenysorozat keretében fellépő zenekar, a tűz sokszínűségét mutatta be a hangszerek nyelvén hallgatóságnak. A koncert során az érdeklődők nemcsak az egyes zeneszerzők műveit ismerhették meg, zenetörténeti áttekintést is kaptak interaktív formában.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar szinte már visszatérő vendégnek számít Ózdon. Egy évvel ezelőtt filmzenéket szólaltattak meg az Olvasóban, most pedig újabb témával érkeztek a helyi közönséghez. Tűzvarázs című koncertjükön azt próbálták bemutatni, hogyan tudja a zene kifejezni a parázsló hamu meghitt melegét, a fellobbanó szikra pattogását vagy éppen a lángok pusztító tombolását. Ennek a gondolatmenetnek a fonalán építette fel Flach Antal zenetörténész a komolyzenei koncert műsorát.

„Tulajdonképpen a barokk kortól napjainkig beszélhetünk olyan zeneművekről, amelyek ezt a természeti elemet bemutatják. Igyekeztem úgy összeválogatni a darabokat, hogy más-más szemszögből is megmutassuk a tüzet, mint például a csatatereken elhangzó felkiáltás, vagy a katolikus gondolatkörben a pokolnak a tüze. Tehát ilyenek is elhangzanak egy-egy zenei részlet erejéig” - mondta Flach Antal, zenetörténész, csembalóművész.

A koncerten megjelenítették a tűzet ellopó Prométheuszt alakját is, illetve az ennek témáját feldolgozó zeneművet. Elhangzott többek között Haydn Tűz szimfóniája, Handel Tűzijáték-szvitje és Strauss üllőn játszott polkája is. A szimfonikus zenekart ezúttal Bolyky Zoltán vendég karmester vezényelte.

„Azért is izgalmas feladat ez, mert idézeteket, tételeket játszunk vagy még ennél is rövidebb részeket, így nagyon gyorsan kell átállnunk más-más stílusokra. Van  barokkzene, bécsi klasszikus, romantikus és 20. század elejei zene is a műsorban és ezeket a stílusokat szeretnénk a maguk sokszínűségében bemutatni. Játékmódban és  karakterben gyorsan kell átállnunk az egyes darabokra, tehát más egy kicsit ilyenkor a feladat, mint egy olyan szimfonikus koncerten, ahol teljes, komplett zeneművek hangzanak el” - nyilatkozta Bolyky Zoltán, karmester.

A hangverseny során kivetítőn is láthatta a közönség az egyes műveket illusztráló képeket. A hallgatóság soraiban főként a zeneiskolás és zenetagozatos gyereket ültek, szüleik, pedagógusaik kíséretében. A Filharmónia által szervezett koncert ezúttal is őket szólította meg, annak érdekében, hogy intenzívebb és értőbb zenehallgatásra vezessék rá a fiatalokat.


486_0_t 486_1_t 486_2_t 486_3_t
486_4_t 486_5_t 486_6_t
Vissza