Múltunk emlékei (képgalériával)2017. március 28. (kedd) 19:00 - Kultúranews/5508_0_300.jpgÚjabb előadóval és újabb témával folytatódott „A hely, ahol élünk” honismereti előadássorozat. Bárdos István nyugalmazott kohómérnök az Ózd környéki korai vasművességről tartott beszámolót hallgatóságának. Az Ózdi Művelődési Intézmények és a Lajos Árpád Honismereti Kör közös rendezvényén megemlékeztek a Honismeret Napjáról is.

A Honismereti Szövetség 10 évvel ezelőtt határozott arról, hogy Bél Mátyás tudós, polihisztor születésének napja a Honismeret Napja legyen. Erről beszélt Döbör Istvánné a helyi honismereti kör vezetője is bevezető szavaiban, majd a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai adtak műsort a jeles alkalomból. A fiatalok verssel, néptánccal és zenével színesítették előadásukat.

„Március 24-én született Bél Mátyás, aki egy nagyon sokoldalú polihisztor, pap, tanár volt. Az egész Kárpát-medencét végigjárta, és a helybeliek gyűjtése alapján minden vármegye leírását elkészítette. Azért is értékesek ezek a leírások, mert a helybeliek is átnézték, tehát a szerző pontos adatokra támaszkodott” - mondta Döbör Istvánné, a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője.

A diákok műsora után Bárdos István előadásával folytatódott a rendezvény. A nyugalmazott kohómérnök az Ózd környéki korai vasművesség témáját járta körül. Az előadó, aki egy helyi kulturális-hagyományápoló civil egyesület vezetője is egyben, áttörésnek nevezte az ilyen alkalmakat, amikor az itt élők jobban megismerhetik településünk őstörténetét.

„Itt ezen a Felső-Magyarországnak tekintett területen már a paleolit korban is volt fémművesség. Vasat, aranyat, ezüstöt, rezet készítettek, sőt abban a korban csak és kizárólag itt végeztek ilyen tevékenységet. Azokat a fémtárgyakat, amiket bárhol a világon fellelnek ebből a korból a régészek, azokról megállapítható, hogy itt a környéken bányászták, dolgozták fel és készítették őket” - fogalmazott Bárdos István, nyugalmazott kohómérnök.

Bárdos István arról is beszélt előadásában, hogy milyen fontos szerepet töltött be Palócvasvár-Ózd területe az ősmagyarok történelmi, gazdasági és kereskedelmi életében. Mindehhez nagyapja elbeszélései, Pál Zoltán írásai és idegen nyelvű szakirodalmak szolgáltak adalékul. A szervezők már nagy erőkkel készülnek az április havi honismereti előadásra, amikor is az ózdi helytörténeti kutatók nagy alakjainak életét, munkásságát ismerhetik majd meg az érdeklődők.


508_0_t 508_1_t 508_2_t 508_3_t
508_4_t 508_5_t 508_6_t 508_7_t
508_8_t 508_9_t 508_10_t
Vissza