Sok jelentkező2017. április 7. (péntek) 19:00 - Városnews/5545_0_300.jpgÖsszesen ötvenhat fő jelentkezett a Miskolci Egyetem Ózdon induló felsőfokú képzésére. Az anyagmérnöki szakirányt tizenheten, a szociális munkás szakot húszan jelölték meg első helyen a jelentkezéskor. A leendő hallgatóknak már „csak” eredményes érettségi vizsgát és felvételit kell tenniük ahhoz, hogy ez év szeptemberben elinduljon a nappali tagozatos egyetemi képzés városunkban.

Számtalan egyeztetést követően 2016 közepén vált biztossá, hogy a Miskolci Egyetem államilag finanszírozott, nappali tagozatos képzéseket hirdet meg Ózdon. Az anyagmérnöki és szociális munkás szakirányokkal kapcsolatban több tájékoztatót is tartottak városunkban, valamint a felsőfokú oktatási intézmény és a szakmai gyakorlatoknak helyet biztosító cégek, vállalatok vezetői. Mára kiderült: munkájuk eredményes volt, hiszen összesen ötvenhat fő jelentkezett az ózdi képzésre, ebből harmincheten első helyen jelölték meg városunkat tanulmányaik helyszínéül.

„Révbe ér az ózdi felsőoktatás, hiszen túlléptünk azokon a feladatokon, amelyek a tavalyi esztendőben még előttünk álltak, mostanra pedig már túl vagyunk a hallgatói jelentkezéseken is. Most már bizton látjuk azokat a számokat, amelyek megnyugtatnak minket afelől, hogy meglesz a szükséges jelentkezőszám, hogy beinduljon a Miskolci Egyetem kihelyezett ózdi tagozata. Most már csak abban bízunk, hogy a diákok megfelelő érettségi vizsgát tesznek és a felvételi eljárásban is sikeresek lesznek, így szeptembertől már Ózdon kezdhetik meg tanulmányaikat” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Ózd országgyűlési képviselője szerint az egyetemi képzés elindulása kardinális kérdés a város jövője szempontjából. Riz Gábor úgy véli: a regisztrált jelentkezések igazolják a fiatalok és szüleik bizalmát Ózd és a Miskolci Egyetem kihelyezett képzéseivel kapcsolatban.

„Az, hogy két szakot ebben az évben el tudunk indítani és a jelentkezések száma, arányai is kedvezőek, az azt jelenti, hogy úgy a fiatalok, mint a szülők is bíznak az ózdi felsőoktatás jövőjében, a Miskolci Egyetemben. Mi pedig bízunk a fiatalokban, hogy aki végül eredményes érettségi vizsga után felvételi eredményeik ismeretében bejutnak az érintett karokra, akkor jól fogják érezni magukat az ózdi kihelyezett képzésen, és a megszerzett diploma után maradnak is a városban és annak térségében” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A jelentkezések száma természetesen nem jelent automatikus felvételt az intézménybe. Az érettségi vizsga és a felvételi sikeres teljesítésére még nagy szükségük van a diákoknak, ha szeptembertől egyetemi hallgatók szeretnének lenni.

„Mind a két tagozat szempontjából mennek az előkészítő foglalkozások. Az anyagmérnöki szak kapcsán indítottunk egy matematika előkészítőt ingyenesen a város segítségével, míg a másikra pedig egy ingyenes, emelt szintű társadalomismeret érettségi előkészítőt. Mind a kettő nagyon fontos, hiszen ezek a számok még csak a jelentkezések, nagyon fontos az, hogy akik ide adták be jelentkezésüket, azok sikeres érettségi vizsgát tegyenek, vagyis megugorják a felvételi akadályokat” - nyilatkozta Szaka Attila, oktatási és közművelődési referens.

Az ózdi képzésre a Felvidékről is jelentkeztek diákok. Négyen közülük a felvételi előkészítő tanórákon is rendszeresen részt vesznek. Hogy végül hány fővel indulhat el a két szakirány városunkban, az a felvételi ponthatárok kihirdetése után válik biztossá.

Vissza