Egyháztörténeti érdekességek (képgalériával)2017. május 24. (szerda) 19:00 - Egyháznews/5713_0_300.jpgEgyháztörténeti kiállítást tartottak a Muzeális Gyűjteményben. A tárlaton a hitélettel kapcsolatos tárgyakat mutatták be. A gyűjteményben fellelhetőek a különböző fordítású Bibliák, templomi klenódiumok, iratok és olyan szerződések is, amelyek összefüggésben vannak a gyülekezetek, egyházak történetével.

Az Ózdi Muzeális Gyűjteményben kiállítás nyílt „Ózd és környékének egyháztörténeti emlékei” címmel. Az eseményt Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója nyitotta meg, aki beszédében azt hangsúlyozta, hogy a tárlaton olyan ereklyékkel ismerkedhetnek meg a nézelődők, amelyek nem mindenki számára lehetnek ismertek. A köszöntő után Ottenberger Balázs a nekézsenyi református gyülekezet lelkipásztora tartott előadást, aki kitért azokra a tárgyakra, amelyek a felekezetek hitéletével kapcsolatban fontos ereklyék vagy használati eszközök napjainkban is.

„Károli Gáspárnak az első magyar bibliafordítása, amely a reformáció 500. emlékévéhez is köthető, de ezen kívül templomi klenódiumok, és olyan régi több százéves könyvek és iratok is szerepelnek ezen a kiállításon” - mondta Ottenberger Balázs, a nekézsenyi református gyülekezet lelkipásztora.

A kiállításra több felekezet és magán ember is ajánlott fel különféle tárgyakat és emlékiratokat. A tárlatot szentsimoni és a sajóvárkonyi ereklyék is gazdagították. Szerepeltek köztük latin nyelvű könyvek és régi jegyzőkönyvek, amely a gyülekezet történetét és mindennapjait őrzik. A reformációhoz kapcsolódóan láthatóak voltak a tárlaton az evangélikus és református templomokból összegyűjtött régiségek is.

„Sokan talán nem ismerik ezeket, vagy nem tudják pontosan a jelentésüket. Megjelennek ezeken a hímzett képeken a kehely, biblia, ami számunkra nagyon fontos, a klenódiumok, kellékek, értékes dolgok és úgy gondolom, hogy jó az, ha megismerik az emberek ezeket és a város közössége is” - nyilatkozta Csikainé Mihalik Éva, református lelkész.

A látogatók között többen voltak olyanok, akik jó kezdeményezésnek tartják ezt a kiállítást abból a szempontból is, hogy megismerjék az emberek az egyháztörténet emlékeit.

„Mindenféleképpen nagyon fontos szimbólumok, illetve okmányok, dokumentumok találhatóak a kiállításon. A reformáció mint fogalom, és mint történelmi pillanat megváltoztatta és befolyásolta mindannyiunk életét” - fogalmazott Tózsa-Bánfalvi Gábor.

A kiállítás szervezői a tárlatot nemcsak érdekességnek szánták. Céljuk volt, hogy azok is megismerjék a templomban látható eszközöket, akik nem gyakorló hívek.


713_0_t 713_1_t 713_2_t 713_3_t
713_4_t 713_5_t 713_6_t 713_7_t
713_8_t 713_9_t 713_10_t 713_11_t
713_12_t 713_13_t 713_14_t
Vissza