Hagyományőrzés és díjugratás (képgalériával)2017. június 11. (vasárnap) 21:26 - Sportnews/5776_0_300.jpgKétnapos lovas fesztiválnak adott otthont a Vitkó Lovastanya. A program első napja a hagyományőrzést jegyében telt el, a másodikon a díjugrató gálát bonyolították le a szervezők. Az Uraj elején található létesítményben nemzetközi hírű mesterszakácsokkal is lehetett találkozni.

Bár nem az ünnepi hétvégén, de Pünkösdi Lovasfesztivál néven tartottak kétnapos programot a Vitkó-tanyán. A rendezvény első felében a gasztronómia és a hagyományőrzés került a középpontba. A Pünkösdi Király cím elnyeréséért egy akadálypályát kellett minél rövidebb idő alatt teljesíteniük a lovasoknak, a főzőversenyre benevezetteknek pedig bográcsban kellett olyan ízletes ételt készíteniük, amelyek aztán a királyi asztalra kerültek. A szabad tűzön pacalpörkölt, palócleves és babos káposzta is készült, a csapatok teljesítményéről pedig Opóczky István Venesz-díjas mesterszakács mondott először véleményt.

„Nem voltam még itt, és teljesen megdöbbentem ezen a paradicsomi környezeten. Itt egy lovas tanya, sütni-főzni szerető és tudó emberek hada, akiknek nagyon meglepett a hozzáállásuk, a szakmaszeretetük, a gasztronómiával való kapcsolatuk, ahogy szívvel-lélekkel főztek. Egy rossz ételt sem tudok mondani, mindegyik fantasztikus volt és jó volt” - fogalmazott Opóczky István, Venesz-díjas mesterszakács.

Ugyancsak pozitív véleményt formált a királyi asztalra készült ételekről az Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivál főrendezője is. Klötzl Géza mind a 12 csapatot meghívta Fertődre, hogy augusztus közepén is megmutassák felkészültségüket.
 
„Öröm volt nézni ezt a csodás elszántságot, ezt az ízvilágot és harmóniát, amit ez a baráti társaság összehozott. Ez egy csoda volt. Itt valóban nem a győzelem, hanem a részvétel volt a legfontosabb dolog. Bízom benne, hogy néhány hét múlva mi tudunk majd mindenkit vendégül látni a fertődi Esterházy kastélyban” - mondta Klötzl Géza, az Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivál főrendezője.

A fesztivál második napja már a sportról, a lovakról és a lovasokról szólt. A délelőtti órákban a gyerekek vették birtokba a pályát, majd több évtizedes múlttal rendelkező díjugató versenyt láthatták az érdeklődők. A 10 akadályt a Hangonyi Lovas Egyesület színeit képviselő Bárdos Norbert teljesítette a legjobb időeredménnyel, Kerubina nevű lovával.

„Nagyon jó vonalvezetésű pályát alakítottak ki számunkra a szervezők. Taktikás volt a vonalvezetés, oda kellett figyelni az embernek, hogy hiba nélkül tudja teljesíteni. A nagy meleg szintén okozott egy kis plusz nehézséget, de egy kis szerencsével jól sikerült abszolválni a feladatot” - nyilatkozta Bárdos Norbert, a Suzuki Kupa győztese.

A Pünkösdi Lovasfesztivál főszervezője a záráskor elégedetten vonta meg a program tapasztalatait. Vitkó Egon úgy látja: mind a két nap elérte célját, így jövőre tervezik a folytatást.

„Tegnap remek ételek készültek a bográcsokban, amelyek nagy szaktekintélyek elismerését is elnyerték. Ma mintegy 40 gyermeket láttunk lovagolni, ami az utánpótlás-nevelés szempontjából nagyon örömteli esemény, ráadásul több mint a fele ózdi vagy a város közvetlen térségéből érkezett hozzánk. A nagy lovak is jól teljesítettek, remek versenyt láthattunk a záró programban” - értékelt Vitkó Egon, főszervező.

A Vitkó Lovastanya a következő hetekben sem marad program nélkül, néhány hét múlva nyári táborok keretében ülhetnek fel a lovak hátára a fiatalok.


776_0_t 776_1_t 776_2_t 776_3_t
776_4_t 776_5_t 776_6_t 776_7_t
776_8_t 776_9_t 776_10_t 776_11_t
776_12_t 776_13_t 776_14_t 776_15_t
776_16_t
Vissza