Szakmai egyeztetés (képgalériával)2017. június 13. (kedd) 19:00 - Városnews/5779_0_300.jpgFelülvizsgálták a Helyi Esélyegyenlőségi Programot a Városházán. A dokumentum 2013-ban jött létre, egy kormányrendelet szabályozása alatt. Ilyen ellenőrzést kétévente kell tartani, vagyis 2015-ben egyszer már átnézték az iratokat a döntéshozók. A fórum tagjai most azt figyelték, hogy az elmúlt két évben az intézkedési tervben megfogalmazottak hogyan teljesültek, és hogy milyen területen lenne szükség beavatkozásra.

Szakmai körben egyeztettek a 2013-ban alakult Helyi Esélyegyenlőségi Fórum tagjai a Városházán. Ózd Város Önkormányzata négy évvel ezelőtt valamennyi magyarországi településsel egy időben fogadta el esélyegyenlőségi programját. Törvény írja elő, hogy ezeket kétévente felül is kell vizsgáltatni. Ez megtörtént 2015 nyarán is, és most is ehhez a szakaszhoz értek a szakemberek.

„A HEP két részből áll, egy helyzetelemzésből és egy intézkedési tervből. Most a fórum tagjaival azt vizsgáljuk meg, hogy az elmúlt két évben az intézkedési tervben megfogalmazott dolgok hogyan teljesültek. Melyik területen van esetleg szükség még beavatkozásra, hogyan halad a HEP-nek az időarányos végrehajtása. Jövőre amikor letelik az öt év, 2018-ban egy újat kell majd alakítani” - mondta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

Az ózdi szakemberek öt munkacsoportban dolgoznak azóta is, a közösségeknek olyan személyek a tagjai, akik napi szinten segítik a mélyszegénységben élőket, a romákat, a gyermekeket, a nőket, az időseket, valamint a fogyatékkal élőket. Az egyik szervezet képviselője elmondta, hogy az esélyegyenlőség terén még sokat kell dolgozni városunkban.

„Én azt gondolom, hogy sok még a probléma. Azt érzem, hogy a mindennapjainkban nem működik ez az elv. Sokat kell tenni, először fejben kell megváltozni az embereknek, mert a fogyatékkal élők olyan hátrányos megkülönböztetést élveznek napjainkban, hogy az egészségesekkel nem is lehet egy napon említeni” - fogalmazott Mátyási József, a Mozgáskorlátozottak Ózdi Városi Egyesületének elnöke.

Az önkormányzati feladatot a hivatalból többen is segítik, munkájukban továbbra is az a cél, hogy a helyzetelemzések során feltárt problémákat a lehetőségekhez mérten kezelni is tudják.


779_0_t 779_1_t 779_2_t 779_3_t
779_4_t
Vissza