Horgász szenvedély (képgalériával)2017. július 14. (péntek) 19:00 - Városnews/5884_0_300.jpgSokan hódolnak hobbijuknak az Ózdi Horgásztónál. A tóban főként ponty található, de afrikai harcsát is telepítenek bele minden szezonban. A horgászat feltétele az érvényes állami horgászjegy, de érdemes előzetesen is bejelentkezni, ha az előre kinézett helyen szeretne letelepedni az illető. A helyi tónál nem csak hobbi horgászatra, hanem havi rendszerességgel versenyzésre is van lehetőség.

Az Ózdi Horgásztónál ezúttal is többen hódolnak a horgász szenvedélyüknek. Az időjárás kedvezett a kilátogatóknak, hiszen mérsékelt volt a légmozgás, és az időjárás is megfelelő volt e szabadtéri tevékenységhez. A parton Borbás Péterrel a tó üzemeltetőjével beszélgettünk, aki elmondta, hogy a hely nemcsak az ózdiak egyik kedvelt területe, hanem más városokból is vannak visszatérő vendégek, akik a hivatalos nyitvatartás egész ideje alatt, azaz jégolvadástól jégfagyásig horgászhatnak.

„A horgászat feltétele mint minden tónál, hogy Magyarországon érvényes állami horgászjeggyel rendelkezzen az illető, valamint személyigazolvány szükséges a váltáshoz. A Magyar Országos Horgász Szövetség szabályai érvényesek a tó egész területére, mint általában mindenhol. Bejelentkezni érdemes, ha valaki olyan helyre szeretne menni, amit előtte kinézett magának, akkor 2-3 nappal előtte érdemes bejelentkezni, így lehet előre helyet foglalni” - mondta Borbás Péter, az Ózdi Horgásztó üzemeltetője.

A tóban elsődleges halfajtának számít a ponty, de ezen kívül megtalálható a nyári időszakban az afrikai harcsa is, amelyet május közepétől augusztus 20-ig heti rendszerességgel telepítenek. A horgászok találkozhatnak még szinte az összes keszeg fajtával, süllővel és a folyami harcsával is. A tó üzemeltetője arra is kitért, hogy többen már csak a horgászat szeretete miatt fognak halat, nem azzal a szándékkal, hogy hazavigyék, ezért sok horogra akadt példányt visszaengednek a társaikhoz. A sporthorgászok között nemcsak a felnőtt, hanem a fiatalabb korosztály is képviselteti magát, így olyannal is találkoztunk, aki közel egy éve vett először botot a kezébe, és a horgára korábban már akadt egy méretes hal is.

„A legnagyobb halam, egy 10 kilós tükörponty” - nyilatkozta Gallyas Bence.

A parton egy rendszeresen visszatérő horgász is jelen volt, aki Kurityánból jött hozzánk kikapcsolódni, mivel neki ez a sport a lazításról és az élményről szól.

„Kereken húsz kilós volt egy amúr, de azt nem itt fogtam. Ózdon tizenhét kilós volt eddig a legnagyobb, és az egy tükrös ponty volt” - fogalmazott Bálint Attila.

Az Ózdi Horgásztóhoz Szlovákiából is többen jönnek, de Lengyelországból és Romániából is voltak már itt vendégek. A környező települések és városok hobbihorgászai is gyakran megfordulnak nálunk, hiszen tiszta vizű a tó, és aki szereti a halat megenni, annak ez fontos szempont. A tóparton kempingezni is lehet, és főzési lehetőségre is nyílik alkalmuk a vendégeknek. Aki szereti magát megméretni halfogásban, annak erre is van lehetősége, hiszen minden hónap végén verseny keretein belül bizonyíthatják horgásztudásukat.


884_0_t 884_1_t 884_2_t 884_3_t
884_4_t 884_5_t 884_6_t 884_7_t
884_8_t 884_9_t 884_10_t 884_11_t
884_12_t 884_13_t 884_14_t
Vissza