Anyagi megtakarítás (képgalériával)2017. július 14. (péntek) 19:00 - Városnews/5885_0_300.jpgKöltséghatékonyabb megoldással tisztítják az Almási Balogh Pál Kórház textíliáit. Az intézményi integráció kapcsán a salgótarjáni kórház mosodai kapacitásbővítését használják ki. Ilyen formában gazdaságosabbá vált a helyi kórház működése, mivel a korábbi rendszerhez képest 15 százalékos megtakarítást érnek el.

Januárban az Almási Balogh Pál Kórház mosodájában közel 20 éves gépek látták el napi szinten a szolgálatot. Elöregedett, rossz hatásfokkal működő berendezésekből állt a géppark, gyakoriak voltak a meghibásodások és nehézkes a javíttatás. A gépek teljes felújítása és cseréje közel 100 milliós tétel lett volna. A kórház vezetősége a gazdaságossági számítások elvégzését követően más megoldást talált a problémára. Felszámolták a mosodát, és Salgótarjánban végeztetik el ezt a tevékenységet. Az ipari gépek egy részét már kiszerelték, és azokat alkatrészenként próbálják majd máshol hasznosítani.

„Az a lényeg, hogy pénzt tudunk megtakarítani a korábbiakhoz képest, ezt szeretnénk a betegellátásra fordítani, illetve sikerült megoldanunk azt is, hogy a mosodai dolgozóinktól sem kell megválni, a kórházban más területen találtunk nekik munkát, és még egy fontos hozadéka volt ennek a dolognak, ugyanis az utóbbi években nem volt lehetőségünk a nagyon lepusztult textil állományunkat pótolni, ezt most szintén fejleszteni tudtuk, erre is kaptunk egy jelentős összeget” - nyilatkozta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház megbízott főigazgatója.

Kora reggel szállító autó gördül be a kórház udvarára, hogy elvigye az intézményben összegyűlt szennyes textíliákat. Hatalmas batyukat pakolnak fel rá, amelyek a salgótarjáni kórház mosodájában tisztulnak majd meg. Hetente háromszor teszi meg az autó ezt az utat, kora reggel elviszi a két naponta felgyülemlett, közel ezer kilónyi piszkos ruhaneműt, és még a délelőtt folyamán visszahozza az előző adagot kimosva, kivasalva, kilónként 45-50 forintos megtakarítással. Az új rendszer, illetve a mosodai tevékenység átszervezése július első hetétől lépett életbe. Egyelőre a felmosásra szolgáló mopokat is Salgótarjánban mosatják, de mivel azok vizesen nagyon sokat nyomnak, ezért ezek tisztítását a későbbiekben helyben szeretnék majd megoldani.

„A mosodánk megszűnt, és a régi mosógépek kiszerelésre kerülnek, viszont vettünk egy új 14 kilós mosógépet kimondottan a mopok mosására. Így sokkal könnyebb és gyorsabb lesz nekünk is a mopok visszajuttatása az osztályokra” - mondta Szabó Attila, kapacitás gazdálkodási osztályvezető.

Egyelőre két raktárban kaptak helyet az új textíliák, paplanok, párnák, lepedők, ágyneműk és köpenyek. A későbbiekben a megüresedett mosoda helységéből is raktárt szeretnének majd kialakítani. A pályázatnak köszönhetően jutott hozzá a kórház a szállítóautóhoz és ahhoz a modern kazánberendezéshez, amely takarékosabban tudja előállítani a sterilizáláshoz is szükséges gőzt. Habár az új rendszer még csak rövid ideje működik, úgy tűnik, hogy minden szempontból kedvezőbb a városi kórház számára ez az megoldás.


885_0_t 885_1_t 885_2_t 885_3_t
885_4_t 885_5_t 885_6_t 885_7_t
885_8_t 885_9_t 885_10_t 885_11_t
885_12_t
Vissza