Közös alkotás (képgalériával)2017. augusztus 10. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/5973_0_300.jpgNegyedik alkalommal hívták életre a Természetábrázoló Festőtábort Arlóban. Az alkotók elsősorban a természet szépségeit, és az élővilágot örökítik meg vásznaikon. A közösségbe az ország szinte minden tájáról érkeztek vendégek. A napi munka mellett céljuk a kikapcsolódás. A táborban családias légkörben és jó hangulatban egymástól is tanulhatnak a résztvevők.

Az Ózdhoz közeli település suvadással keletkezett tava nem csak a turisták közkedvelt helyszíne, a festői környezet rendre megihleti a művészeket is. Egymás után sorakoznak a székeken a negyedik alkalommal megrendezett Arlói Természetábrázoló Festőtáborban az alkotások. Ezeknek a munkáknak egy része még nem készült el teljesen, ugyanis az apróbb részletek kidolgozásához elengedhetetlen a száradás. A művek olajfestékkel készülnek, és általában úgynevezett előképet használnak egy-egy festmény megvalósításhoz. Csiszár József művészeti vezetőként már több éve egyengeti a lelkes csapat ecsetvonásait.

„Az itt résztvevőknek tevőlegesen segítek, az én módszerem az, hogy nemcsak elmagyarázom, hogy mit szeretnék és hogyan szeretném, hanem én oda is ülök és megmutatom, megfestem. Ezt egyébként nagyon sokan elítélik, nem lenne szabad így, de azt hiszem, hogy ennél kézzelfoghatóbban, jobban megmutatni dolgokat nem lehet” - mondta Csiszár József, művészeti vezető.

A közösségbe az ország szinte minden tájáról érkeztek vendégek, de helyiek is jelentkeztek, hiszen még nekik is tud újat mutatni a környék. Sike Márta Magdolna festőművész képeit már megcsodálhatta az ózdi közönség is, Ő a kezdetektől részt vesz a táborban.

„Most már ez a negyedik, szinte ismerjük egymás családtagokká váltunk, örülünk amikor megérkezünk, de azért vannak új emberek is, vannak olyanok is akik első perctől fogva itt vannak velünk, és folyamatosan tartjuk a kapcsolatot menet közben is, ha nem is találkozunk csak itt a táborban egy évben egyszer” - nyilatkozta Sike Márta Magdolna, festőművész.

A közös alkotás során nem csak kikapcsolódnak, hanem barátokká is válnak a résztvevők. Vannak, akik évek óta rendszeres résztvevői a festőtábornak, de olyanok is megtapasztalhatták az alkotás örömét, akik első alkalommal vettek részt ilyen programban.

„Én már régóta tervezem, hogy ide eljövök. Sike Márta Magdolnát régóta ismerem, és minden évben hívott. Tavaly, tavalyelőtt is szerettem volna már jönni, de nem volt elég bátorságom. Én még csak érdeklődő vagyok, semmilyen szinten nem festek, de nagyon örülök, hogy itt lehetek, nagyon jó emberek között” - fogalmazott Juhász Tamásné.

A táborlakók által készített képeken a természet szépségei mellett az élővilág is visszaköszön. Az alkotásokra a realista ábrázolásmód a jellemző. A szervezők minden év augusztus első vasárnapján nyitják meg a tábort és szombatig tart a munka, akkor egy kiállítás keretében bárki megcsodálhatja majd az elkészült festményeket.


973_0_t 973_1_t 973_2_t 973_3_t
973_4_t 973_5_t 973_6_t 973_7_t
973_8_t
Vissza