Szoptatás világhete (képgalériával)2017. augusztus 10. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/5976_0_300.jpgAz anyatejes táplálás fontosságára hívták fel a figyelmet az Olvasóban. Magyarországon 1992. augusztus elseje óta ünnepeljük az Anyatejes Táplálás Világnapját. A szakemberek minden évben arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy ez a táplálás a legegészségesebb módszer a gyermekek számára. Ez alkalommal is szakemberek tartottak előadásokat, és édesanyák beszéltek saját tapasztalataikról a szülést követően.

Magyarországon az Anyatejes Táplálás Világnapját 1992. augusztus elseje óta ünnepeljük. Az önkormányzat a területi védőnőkkel együtt minden évben arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy az anyatej a legegészségesebb táplálási módszer a csecsemőknek. A szakemberek a kismamákat a tanácsadások során is tájékoztatják a szoptatás fontosságáról, illetve előnyeiről. Az Olvasó Tánctermében Janiczak Dávid polgármester nyitotta meg az eseményt, aki köszöntő szavaiban kiemelte a szoptatás világhete fontosságát, és kitért arra is, hogy az anyatej nemcsak táplálja a babákat, hanem egyfajta kapocs is az édesanya és csemetéje között.

„Az anyatejes táplálás elsősorban a táplálásról szól. Az anyatej tartalmaz mindent, amire szüksége van az egészséges növekedéshez. Fontos az egészséges szó, hiszen mint védőoltás képes megóvni az anyatej a gyermeket a különböző betegségektől, olyanoktól is, ami később az egész életét meghatározná” - fogalmazott beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

Az eseményhez kapcsolódva különböző történetek, tanácsok hangzottak el szakképzett előadóktól, akik között szerepelt akupresszőr és gyógypedagógus is. Előadásukban beszéltek a várandósság megkönnyítéséről, és kineziológiai módszerekről is. Az érdeklődőknek kismamák is meséltek saját tapasztalataikról, akik ezáltal hiteles képet tudtak mutatni magáról a szoptatás élményéről is.

„Én abszolút egyetértek azzal, ha van rá lehetősége a kismamának, hogy az anyatej az nagyon fontos az újszülött számára, főleg az első félévben. Az immunrendszerét megerősíti, de vannak olyan esetek amikor nem elég az anyatej, akkor pótolni kell tápszerrel” - mondta Turcsányi Judit.

A helyi védőnők elmondták, hogy városunkban jó az arány az anyatejes táplálást illetően, mivel a legtöbb kismama úgy vélekedik, hogy amíg teheti addig szoptatni szeretné csemetéjét, minimum hat hónapig, majd a hozzátáplálást követően két éves korig.

„A csecsemő és az édesanya között az a korábban meglévő köldökzsinór, ami a várandósság ideje alatt volt, az egy láthatatlan köldökzsinórként folytatódik tovább, mint testi, mint pszichés kapcsolatok folytán. Az anyatej olyan óvó tápanyagokat tartalmaz, amit a baba másképp nem kaphat meg, bármilyen tápszerrel pótolni ezeket szinte lehetetlen, mint amit a természet előállít önmagában. Az édesanyának is fontos, mert a kilenc hónap alatt ami kialakult kapcsolat amikor a szíve alatt hordozott egy gyermeket, az így tud kiteljesedni” - nyilatkozta Pataki Gabriella, védőnő.

A programok alatt az édesanyák különböző termékekkel ismerkedhettek, de a kicsiket arcfestés és játszóház is várta. Az érdeklődőknek volt lehetőségük arra is, hogy feltegyék kérdéseiket a szakembereknek, de új információkkal is gazdagodhattak a rendezvényre ellátogató családok.


976_0_t 976_1_t 976_2_t 976_3_t
976_4_t 976_5_t 976_6_t 976_7_t
976_8_t 976_9_t 976_10_t 976_11_t
976_12_t 976_13_t 976_14_t 976_15_t
Vissza