Szabad Szombat (képgalériával)2017. augusztus 22. (kedd) 19:00 - Városnews/6008_0_300.jpgMegalakulásának két éves évfordulóját ünnepelte a Szabad Szombat Táncegyüttes. A csoport 2015 augusztusában alakult, és az elmúlt két évben számos sikeres fellépésen vannak túl. Ma a Városi Strandfürdőben együtt bográcsoztak a táncosok, és egy sajátos csapatépítő délutánon vettek részt a fiatalok.

Összetartás, kitartás és lelkesedés. Ez jellemzi leginkább a Szabad Szombat Táncegyüttest. Ezen a délutánon csupán a szórakozásé és a pihenésé volt a főszerep. Az Ózdi Néptánc Egyesületből két éve kivált néhány fiatal, akik a néptáncot magasabb szinten akarták művelni, és mellette más irányvonalat is szerettek volna követni. Ezalatt az időszak alatt számos ózdi és Ózd környéki rendezvényen vettek részt, ahol megmutathatták tudásukat a közönségnek. 2016, illetve 2017 nyarán egy szakmai továbbképzésen is jelen voltak a Hunnia Gyermekei Hagyományőrző Táborban, ahol elismert, gyakorlott és jól képzett oktatóktól tanulhattak több különböző tájegységre jellemző lépéseket.
                   
„Nagyon sok felkérést kaptunk. Egész nyarunk minden hétvégéje be van táblázva. Szigorú elbírálás alatt, hogy kihez, mikor, hogyan tudunk eljutni. Megpróbálunk minden felkérést teljesíteni. A csapat szíve csücske a mostani Matyó Fesztivál volt, amiről nem rég jött vissza az együttes. Óriási sikerrel, nagy nagy ismeretséggel, és barátok szerzésével. Nagyon boldogan jöttek haza a srácok” - mondta Balog Zoltán, az egyesület elnöke.

A táncosok nagy hangsúlyt fektetnek a közös munkára más egyesületekkel, és nem csak ózdi, hanem határon túli csoportokkal is. A tagok többször is tartanak táncházakat a környező településeken. Több népművészeti egyesülettel jó kapcsolatokat sikerült kiépíteniük, mint például a Heves Megyei Népművészeti Egyesülettel, a Hagyományok Házával, illetve a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesülettel. Legutóbb a Matyó Népművészeti Flórklórfesztiválon képviselték városunkat, ahol remek kapcsolatokat alakítottak ki külföldi néptáncosokkal.

„Voltak külföldi fellépők is, és ezek közül a mexikóiakkal jobban is összebarátkoztunk, tehát velük a mai napig tartjuk a kapcsolatot” - nyilatkozta Ortó Alexandra, táncos.

Az elmúlt évek során több ózdi csoporttal is közösen szórakoztatták a nagyközönséget, így például az ÓMI Zenés Színház társulat tagjaival. Feladatuknak tekintik az ózdi és a város környéki gyermekek, fiatalok tehetséggondozását, illetve a néptánc oktatás szervezését is.

„Gyöngyvirágos vagyok, és nagyon szeretnék már a nagyokhoz, a Szabad Szombatosokhoz tartozni. Remélem már jövőre velük táncolhatok” - fogalmazott Varga Máté.

Legutóbb városunkat Lengyelországban is képviselték. Az egyesület jövő évi célja egy nagy gálaműsor bemutatása, ami mellett eleget szeretnének tenni több táncos felkérésnek is.


008_0_t 008_1_t 008_2_t 008_3_t
008_4_t 008_5_t
Vissza