Megtévesztő hívások2017. október 13. (péntek) 19:00 - Híreknews/6185_0_300.jpgIndokolatlanul hívják a segélyhívó telefonszámokat többször is az állampolgárok. A hatósági szervek megkérnek mindenkit, hogy csak abban az esetben forduljanak hozzájuk segítségért, amennyiben emberi életet, anyagi javakat vagy a környezetet veszélyeztető helyzet áll fenn.

A héten egy Miskolc mellett élő nő riasztotta a mentőegységeket, mondván egy kerti illemhelyen szült meg. A legmagasabb prioritásúnak minősített esethez helikoptert, és több mentőegységet is küldött a mentésirányító. Megérkezésük után azonnal kiderült számukra, hogy nem volt helytálló a bejelentés. A nő úgy tett, mintha nem is tudna a segélykérésről. A rendőrök szabálysértési eljárást kezdeményeztek ellene. Sajnos két alkalommal, az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén is előfordult hamis bejelentés.

„Fontos kihangsúlyozni, hogy az állampolgárok csak abban az esetben hívják a segélyhívó számokat, ha tényleg bajban vannak és segítségre szorulnak. Akár a rendőrség, a tűzoltóság vagy a mentők szempontjából. Abban az esetben ha felhívják, és ezzel intézkedésre kényszerítik a kollégákat egy valótlan bejelentés alapján, akkor szabálysértést követnek el, mely 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható” - mondta dr. Molnár Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Fontos kiemelni, hogy a hatóság emberei akkor is képesek kideríteni, hogy ki adta le a hívást, ha a SIM kártyát előzetesen eltávolították a készülékből. Ennek alapján a rendőrség felkutatja az őket megtéveszteni próbálókat, és minden esetben gyorsított eljárásban születik meg a bírói döntés. A károkozás mértékétől függően a törvényszék akár tényleges szabadságvesztésre is ítélheti az elkövetőt. Amellett, hogy a hamis hívások megkárosítják az illetékes hatóságot, az is előfordulhat, hogy más nem kap időben segítséget a megtévesztés miatt.

„Abban az esetben, ha szándékosan megtévesztő jelzést kapunk, és azt éles riasztásként kezelik az egységek, akkor a laktanyától képesek annyira eltávolodni, hogy az ellenkező irányban egy valóban megtörtént káresethez csak nagyon nagy késedelem árán érnek ki. Ez gyakorlatilag emberi életeket, és az épített környezetben hatalmas károkat is jelenthet” - nyilatkozta Tőkés Tamás, tűzoltóparancsnok, Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság.

Természetesen az emberek ezután is keressék bizalommal a segélyhívó szolgálat munkatársait, amennyiben az indokolt. Például ha közvetlen vagy közvetett életveszély áll fenn, súlyos emberi életeket veszélyeztető baleset résztvevői, vagy valamilyen bűncselekmény szemtanúi esetleg sértettjei. Ugyanez a teendő, ha több ember életét veszélyeztető járványos megbetegedés vagy mérgezés jut tudomásukra, esetleg az állampolgárok életében jelentős fennakadást okozó esemény történt, például tűzeset vagy viharkár.

Vissza