Hatalmas papírhegy (képgalériával)2017. október 13. (péntek) 19:00 - Városnews/6187_0_300.jpgRekord mennyiségű újságpapírt gyűjtöttek össze a Bolyky Tamás Általános Iskola diákjai. Az osztályok egymással versengve egész héten át folyamatosan hordták be a kötegelt, vagy kartondobozokba rakott hulladékot. Szorgos gyűjtőmunkájuknak köszönhetően több mint 27 tonna papír halmozódott fel.

Hangyaszorgalommal szedték össze, és ugyanilyen lelkesedéssel töltötték meg papírral a bolykys diákok az iskolájuk udvarára betolató kamion hatalmas konténerét. Az oktatási intézményben hétfőn kezdődött el a gyűjtési akció, és akkor még senki sem gondolta, hogy ilyen nagy mennyiségű papírhulladék halmozódik majd fel. Az összesített végeredmény szerint több mint 27 tonnát nyomott az iskola előterét, illetve az aula harmadát elfoglaló óriási kupac. Szinte meg is lehetett mászni a hatalmas papírhegyet.

„Ez a papírgyűjtés nagyon jó, mert hasznos dolog, és az érte kapott pénz az osztálypénzbe megy. Mi rengeteget hoztunk, több mint 3 tonnát” - nyilatkozta Kurucz Janka Katalin.

Talán annak is köszönhető az óriási papírhalom, hogy az iskola sajátos módon ösztönzi a gyerekeket a gyűjtésre. Korábban egy évben kétszer hirdettek ilyen akciót, de tavaly óta csak ősszel szervezik meg, és nagyobb lett a tétje is a dolognak.

„Nem a diákönkormányzat kapja meg az újságpapírgyűjtésből befolyó pénzt, hanem az osztálypénzbe kerül, ez pedig nagyon megmozgatja a gyerekeket és a szülőket is. A diákok házról házra járnak, minden olyan ismerőst megkeresnek, akinél papírt lehet fellelni, a szülők pedig autókkal, teherautókkal hozzák be” - fogalmazott Lestál Ilona, diákönkormányzat segítő pedagógus.

Egy budapesti székhelyű, papír- és műanyaghulladék gyűjtésével, kezelésével foglalkozó cég szállítja el az iskolából a papírhegyet. Ők 18 forintért veszik át kilóját, a helyi méhtelepen ennek csupán a harmadát, vagyis 6 forintot fizettek volna érte. A felsősök végig lelkesen segédkeztek, de a felrakodás még így is órákba telt.

„Az osztályunkat is nagyon belelkesítette ez a papírgyűjtés. Nyolcadikosok vagyunk, és szeretnénk Budapestre menni osztálykirándulásra. Az motivált minket, hogy ha sok papírt gyűjtünk, akkor annál több pénzt kapunk” - mondta Nedecki László, diákönkormányzati igazgató.
 
A két konténer kevésnek is bizonyult, bőven maradt még papír, a kamion jövő héten fogja majd elszállítani. Tavaly 21 tonnányi újságot sikerült összegyűjteni. A nyertes osztály akkor 56 ezer forinttal gazdagodott, amit a közös kirándulás, illetve a buszbérlés költségére fordítottak. Idén sikerült 6 tonnával felülmúlni az előző évi mennyiséget. A diákok hétfőn tudják majd meg, hogy alsó és felső tagozaton melyik osztály lett a legeredményesebb a papírgyűjtésben.


187_0_t 187_1_t 187_2_t 187_3_t
187_4_t 187_5_t 187_6_t 187_7_t
187_8_t 187_9_t 187_10_t 187_11_t
Vissza