Közös ügyek (képgalériával)2017. október 30. (hétfő) 19:00 - Kistérségnews/6239_0_300.jpgEgybehangzó döntéssel fogadta el mai tanácskozásán a megvitatott négy napirendi javaslatot Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa. A térségi települések vezetői költségvetési módosítással, nyertes pályázattal, támogatási kérelmekkel is foglalkoztak. A mintegy fél órás tanácskozáson városunk rendőrkapitánya is tartott egy rövid tájékoztatót.

Költségvetési módosításról tárgyalt az ülés első napirendi pontjában az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa. Ezt az eddig befolyt támogatások, saját bevételek és a feladatellátás során felmerült szükséges átcsoportosítások tették indokolttá. A térségi települések vezetői egyhangúlag elfogadták az erre vonatkozó javaslatot. A folytatásban pályázati lehetőségekről esett szó.

„Az integrált térségi gyermekprogramok fejlesztése című pályázatunk már a támogatási szerződés után van, tehát már csak az aláírás hiányzik. Utána 17 településen indulhat be 4 éven keresztül a gyermekek segítésére szóló pályázat. A második pályázat az előző projekt infrastrukturális feltételeit támaszthatja alá, ezt most fogjuk beadni, több településen is ilyen fejlesztések valósulhatnak majd meg belőle. A harmadik pedig a már meglévő Biztos Kezdet Gyerekházak fejlesztésére szolgál” - mondta Janiczak Dávid, a Társulási Tanács elnöke.

A grémium egyöntetűen határozott a napirendi javaslatok elfogadásáról. Az ülés végén az egyéb ügyek között Janiczak Dávid a Társulási Tanács elnöke javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy a kistérségi települések is csatlakozzanak ahhoz a kezdeményezéshez, amely az ózdi középiskolákban tanuló diákokat ösztöndíjhoz juttatja. Ehhez természetesen fel kell mérni, hogy a települések szintjén hány főnek lehet megfelelő tanulmányi eredménye alapján pénzbeli támogatást nyújtani. A tanácskozásra meghívást kapott Ózd város rendőrkapitánya is, aki rövid tájékoztatót tartott arról, hogyan változott a bűnügyi statisztika a kistérségben az év 9 hónapja alatt.

„Számos kiemelt bűncselekményben érezhető csökkenés tapasztalható a kistérségben. Ilyen például a lakásbetörés, ahol 45 rendbeli csökkenést regisztráltunk, illetve évek óta kiemelt problémát jelentett az erőszakos személy elleni bűncselekmények közül, a súlyos testi sértések és garázdaságok vonatkozásában ugyanez. Azok a jogsértések, amelyek számunkra kiemeltek és a közterületeken történnek, azok tekintetében kevesebb bejelentés érkezik, kevesebb feljelentésünk van, ez pedig mindenféleképpen a rendőri munkát könnyítő tényező” - fogalmazott dr. Varga László, rendőrkapitány.

Ez a tendencia köszönhető a településeken történő fokozott rendőri jelenlétnek, amit próbálnak az adott területek biztonsági helyzetéhez igazítani. Mindemellett a körzeti megbízottakkal való megfelelő kapcsolattartás is hozzájárult a javuláshoz kistérségi szinten.


239_0_t 239_1_t 239_2_t 239_3_t
239_4_t 239_5_t 239_6_t 239_7_t

 

Vissza