Irány a sereg! (képgalériával)2017. november 7. (kedd) 19:00 - Városnews/6260_0_300.jpgAláírták szerződésüket városunk első önkéntes területvédelmi katonái. A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja tartalékos rendszerét, amelynek egyik elemeként a helyi közösségekre építve hoz létre egy új szolgálati formát. Akik vállalják a feltételeket, azok saját járásukban erősíthetik majd Magyarország védelmét. A megállapodásokat ma nyolc ózdi fiatalember látta el kézjegyével a Polgármesteri Hivatalban.

„Minden szükséges feltétellel rendelkeznek, amit a honvédség önökkel szemben támasztott” - többek közt ezekkel a gondolatokkal üdvözölte Vaskó Istvánné törzszászlós azt a nyolc fiatalembert, akik ma délelőtt elsőként léptek be a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerébe. Az ünnepélyes szerződéskötést a Polgármesteri Hivatal jegyzői termében tartották meg, ahol Janiczak Dávid polgármester is köszöntötte Ózd első területvédelmi katonáit.

„Ezzel példát is mutatnak, ami nagyon fontos, hiszen önökről vehetnek példát azok, akik majd ezek után jönnek. A sajtónyilvánosság előtt, a magánéletben, ahogyan ismerik önöket bátorságot kapnak ahhoz, hogy ők is belépjenek és erősítsék ezt a szervezetet” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A Magyar Honvédség tulajdonképpen az ország biztonságának változását igyekszik lereagálni. Ezt olyan módon teszik, hogy a már meglévő járási rendszerre szerveznek rá egy területvédelmi alapon működő tartalékos formát, így mindenhol felépítenek egy századot, amelynek feladata békeidőszakban a katasztrófavédelmi helyzetekben történő tevékenykedés lesz. Ehhez viszont elengedhetetlen az összefogás.

„Nagyon komoly és nagyon jó az együttműködés, mind a város vezetésével, mind pedig Járási Hivatallal, másképpen nem is működhetne, csak úgy, hogy segítik a munkánkat, hiszen ez egy közös cél, természetesen ez a század a feladatrendszerével, a képzettségével, majd a város és a járás érdekeit fogja szolgálni” - fogalmazott Nagy Géza, a 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda irodavezetője.

A jelenlévők közt voltak olyanok, akik már korábban is teljesítettek ilyen szolgálatot, és most újra csatlakoztak a Magyar Honvédséghez. Varga Krisztián már gyerekkorában is katona szeretett volna lenni, annak is tanult, ugyanis rendészeti iskolát végzett, ma aláírásával Ő is elkötelezte magát járásunk és ezen túl hazánk védelmében.

„Volt a toborzás és hallottam a toborzáson, valamint előtte is, hogy az önkéntes katonai szolgálat Ózdon történik, és nagyon megtetszett, mert így legalább nem kell elhagynom az országot és a családomat” - nyilatkozta Varga Krisztián.

A következő lépés decemberben a beöltöztetés lesz, ennek keretében kapják majd meg az egyenruhákat a most csatlakozók. A résztvevőket úgynevezett blokkosított rendszerben képzik majd ki, vagyis csupán ötnapos időszakokat kell távol tölteniük az otthonuktól. A Magyar Honvédség továbbra is várja az önkéntesek jelentkezését. A Városház tér 1. szám alatt a Járási Hivatal Kormányablak és Okmányirodai osztályán kitölthető az erre vonatkozó regisztrációs adatlap.


260_0_t 260_1_t 260_2_t 260_3_t
260_4_t 260_5_t 260_6_t 260_7_t
260_8_t 260_9_t 260_10_t
Vissza