Tradicionális összejövetel (képgalériával)2017. november 12. (vasárnap) 10:24 - Városnews/6277_0_300.jpgAz ősi selmecbányai hagyományokat, a kohász és bányász szellemiséget elevenítették fel a tizenharmadik alkalommal megrendezett ózdi szakestélyen. A dr. Grega Oszkár címzetes egyetemi docens, Máté László nyugalmazott kohómérnök és Kovács Imre a szöggyár ügyvezető-igazgatója által szervezett programon közel 150-en vettek részt az Olvasó Adorján Lajos termében.

Korábban a szöggyár tanácstermében zajlott, ezúttal viszont – nyitva a város felé – az Olvasó falai között rendezték meg a tizenharmadik hagyományápoló ózdi szakestélyt. A nagy tradícióval bíró programon a Miskolci Egyetem gépész- és kohómérnök hallgatói is szép számmal vettek részt, közel 50 fiatal öltötte magára ebből az alkalomból a díszes kari egyenruhát. Rajtuk kívül jelen voltak az idősebb generáció tagjai, városunk vezetői és más meghívott vendégek is ültek az asztaloknál. Ők teljes repertoárját megismerhették a szakestélyek rendhagyó menetének, amelynek napjainkban is élő hagyománya Selmecbányán, az 1735-ben Mária Terézia által alapított bányatisztképző főiskolán alakult ki.

„Szinte semmit nem változott az évszázadok alatt ennek a lebonyolítási rendje. Talán éppen ez az értéke a rendezvénynek, hiszen ez által meg tudjuk őrizni a bányász és kohász szakmának a hagyományát és hangulatát, és ez összetartja az embereket. Ennek a mai világban fokozottabb jelentősége van” - mondta dr. Grega Oszkár, címzetes egyetemi docens.

A több évszázados tradícióhoz hűen először megválasztották a szakestély elnökének személyét, vagyis a praesest, majd kiosztották az egyes tisztségeket. Ezt követte a házirend felolvasása, majd annak hitelesítése. Janiczak Dávid polgármestert kérték fel, hogy kézjegyével lássa el a dokumentumot. Az est hivatalos étele a zsíros kenyér, itala pedig a sör volt. A kupaemelgetések között ősi selmecbányai dalbetéttel csendültek fel a Cantus praesesek intonálásában. A kötött menetű, többnyire tréfás hangnemben zajló összejövetelen komolyabb, szakmai irányú felszólalások is elhangoztak. Voltak visszaemlékezések, beszédek, ismertetők, de alapjában véve mégis a vidámság, a nótázás és a kifigurázás határozta meg az est hangulatát. A nagy közösségi erejű rendezvényen való részvételt mindig megtiszteltetésként élik meg a jelenlévők.

„Számomra ez az egyenruha azt jelképezi, hogy tartozom egy közösséghez, ami nekem nagyon fontos. Ez nem a haszonról szól, hanem a bajtársiasságon, a kölcsönös segítségen alapszik nemcsak az azonos korosztályok, hanem az egyes generációk között is, pontosan azért, mert összetart minket a szakmaszeretet” - fogalmazott Szoboczki Ákos, kohász valéta elnök.

A szakestélyen közreműködött az Ózdi Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Fúvós Zenekara is. Felcsendült a Bányász és a Kohász Himnusz valamint számos ősi diákdal is. Az éjszakába nyúló program során lehetőség volt a baráti beszélgetésekre és a kapcsolatok ápolására is.


277_0_t 277_1_t 277_2_t 277_3_t
277_4_t 277_5_t 277_6_t 277_7_t
277_8_t 277_9_t 277_10_t 277_11_t
277_12_t 277_13_t 277_14_t 277_15_t
277_16_t 277_17_t 277_18_t 277_19_t
277_20_t
Vissza