Kedvenc költemények (képgalériával)2017. november 13. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/6278_0_300.jpgIrodalmi felolvasóestet rendeztek a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban az Arany János emlékév alkalmából. Az oktatási intézmény könyvtárában diákok és pedagógusok mutatták be kedvenc verseiket. A családias hangulatú programon ismert és kevésbé ismert költemények is elhangoztak.

„A vers néma. Adj neki hangot. A vers a könyvben halott. Keltsd életre!” - Kosztolányi Dezső eme gondolataival hirdettek irodalmi felolvasóestet a SZIKSZI-ben. A programon mintegy 30 diák és pedagógus vett rész, akik azért gyűltek össze, hogy megosszák egymással kedvenc költeményeiket és közös élményt nyújtsanak ezáltal.

„Az Arany János emlékévet ünnepeljük 2017-ben, és március 2-tól mi is elindítottuk az akciót, faliújságon emlékeztünk meg róla, Arany János versekhez lehetett illusztrációkat készíteni, és régóta dédelgetett álmunk volt, hogy a Vass Albert irodalmi délután mintájára egy Arany János felolvasóestet is szervezzünk. Nagy örömünkre szolgál, hogy most sok diákunk és kollégánk is itt van a könyvtárban” - mondta Jene Andrásné, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatóhelyettese.

A felelésekkel, dolgozatírással, tanulással töltött iskolahét végén igazi felüdülést volt a diákok és a pedagógusok számára, hogy tea és sütemény mellett üldögélve verseket olvashatnak fel egymásnak. Nemcsak Arany Jánostól lehetett választani, hanem más magyar költőtől is. A kezdeményezés célja az irodalom népszerűsítése volt, illetve az, hogy közelebb vigyék a fiatalokhoz a versek világát. Sok diák szinte titkolja, hogy vannak kedvenc költőik, az ilyen alkalmak viszont lehetőséget adnak arra, hogy kinyilváníthassák ezt.

„József Attila verset hoztam, azért választottam ezt, mert apukámnak is ez volt a kedvence. Azt szerettem volna, hogy a többiek is megtudják, nekem mi a kedvenc versem” - mondta Váradi Richárd, a SZIKSZI tanulója.

A résztvevők leginkább verseskötetekből olvastak fel, de akad, aki segédeszköz nélkül szavalta el az általa kiválasztott költeményt. A középiskolások mellett két óvodás szereplése is színesítette a hangulatos program menetét. A testvérpár egy gyermekdalt adott elő közösen, nagy sikert aratva. A felolvasó est lehetőséget adott a szellemi kikapcsolódásra, az ismeretterjesztésre ugyanakkor a kötetlen beszélgetésekre is.


278_0_t 278_1_t 278_2_t 278_3_t
278_4_t 278_5_t 278_6_t 278_7_t
278_8_t 278_9_t 278_10_t 278_11_t
278_12_t
Vissza