Áramot loptak (képgalériával)2017. november 13. (hétfő) 19:00 - Városnews/6279_0_300.jpgNégy nap alatt ötven ingatlant ellenőriztek, és huszonnégy feljelentést tettek áramlopás miatt a hatóságok. Múlt héten összehangolt akciót tartottak az illetékesek. Az áramszolgáltató képviselői mellett, a rendőrség, a Városi Rendészet munkatársai, egyes területeken pedig Fidrus Péter és Farkas Péter Barnabás alpolgármesterek is részt vettek az ellenőrzés-sorozatban. A szabálytalanul kihúzott kábeleket a szakemberek eltávolították, négy áramtolvajt a rendőrök előállítottak.

Az áramlopás városunkban is visszatérő probléma. A hatóságok már évek óta küzdenek az illegális áramvételezés visszaszorítása érdekében. Tavaly 144 ingatlant ellenőriztek, akkor 44 feljelentés történt és két esetben szabtak ki bírságot. A Városi Rendészet munkatársai idén is feltérképezték a várost.

„A tavalyi évben rendszeres volt a lakosság részéről a bejelentés, idén ez már lecsökkent, konkrétan három esetben volt bejelentés. Ez is azt bizonyítja, hogy visszaszorult ez a fajta jogsértés. A rendészet kollégái mérték fel az utóbbi időben, hogy hol lehet illegális áramvételezés, és ezek alapján indítottuk el az egész akciót” - nyilatkozta Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet rendészetvezetője.

Az összehangolt akcióban az áramszolgáltató szakemberei, a rendőrség és a városi rendészet munkatársai működtek együtt. A négy nap során a város több pontján ellenőriztek, többek közt a Falu térségében, Bánszálláson, Sajóvárkonyon, Cipóban, Hétesben és Somsályon is. Egy-egy településrészen egyszerre több helyszínen is zajlott razzia. Somsályon ilyen volt a Páfrány út, a Rózsdomb és a Rendelő utca. Míg az előbbi két helyszínen nem igazolódott be a gyanú, addig az utóbbi területen igen trükkösen próbáltak áramot lopni. A falban bontották meg a vezetéket, így csapolták meg az áramot, majd visszafalazták azt, mintha mi sem történt volna. Fidrus Péter közbiztonságért is felelős alpolgármester véleménye szerint, ha az illegális áramvételezés meg is szűnik, az egy másik problémát vet fel.

„Ha megszűnik az áramlopás, akkor ezzel párhuzamosan megkezdődik a falopás, hiszen ezek az emberek nyilván nem szeretnének megfagyni. Arra viszont a rendőrség szintén odafigyel: hőkamerával is járják az erdőket, tehát mindkét vonalon próbálunk maximálisan odafigyelni, hogy a jogsértéseket megszüntessük” - mondta Fidrus Péter, alpolgármester.

Farkas Péter Barnabás alpolgármester először vett részt ilyen akcióban, amely az áramlopás felszámolására irányult.

„Az itt tapasztaltakat, amit élőben is láthatok szeretném majd hasznosítani, hiszen országgyűlési képviselőjelöltként pontosan az ilyen jellegű problémáknak az összegyűjtésén dolgozom, munkálkodom most jelenleg és itt egyértelműen kiderül, hogy magában a végrehajtásban, tehát a felszámolásának munkálataiban vannak olyan visszásságok, amelyeknél sok esetben törvénymódosítás is szolgálhatná a hatékonyabb munkavégzést. Ezeket természetesen összegyűjtjük, szakpolitikusokkal, illetve kollégákkal fogjuk majd a megoldást megkeresni” - fogalmazott Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

Az áramszolgáltató munkatársai minden esetben ellenőrizték, hogy az érintettek rendelkeznek-e előfizetéssel, illetve hogy a fogyasztást mérő órák megfelelően működnek-e. Ahol szabálytalanságot tapasztaltak, ott azonnal meg is szüntették a fennálló állapotot és elvégezték a lekötést. Az illegális vételezők az ilyen akciókról gyorsan értesülnek, így fel tudnak készülni az ellenőrzésre. A mostaniban 50 ingatlannál ellenőrizték az áramvételezés szabályainak betartását, 24 ügyben történt feljelentés szabálysértés, vagy bűncselekmény gyanúja miatt és négy főt állítottak elő, akik komoly szankciókra számíthatnak a jövőben. A legtöbb estere a Faluban és Sajóvárkonyon derült fény.


279_0_t 279_1_t 279_2_t 279_3_t
279_4_t 279_5_t 279_6_t 279_7_t
279_8_t 279_9_t 279_10_t 279_11_t
279_12_t 279_13_t 279_14_t 279_15_t
Vissza