Kimondani a kimondhatatlant (képgalériával)2017. november 14. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/6281_0_300.jpgPárkapcsolati témájú rendezvénnyel folytatódott a tudománynépszerűsítő előadássorozat a Tiszti Kaszinóban. Dr. Osváth Andrea, a Miskolci Egyetem adjunktusa beszélt ismerkedési formáinkról, valamint, részletezte azt is, hogyan alakul egy kapcsolatban a kommunikáció a közösen eltöltött idő során. A résztvevők érdekes tanulságokat vonhattak le az előadásból.

A kommunikáció sokféle összetevőből áll. Érzéseinket nemcsak szavakkal fejezhetjük ki, sokszor testbeszédünk is befolyásolja, hogy valaki milyen képet alakít ki magában rólunk. Fokozottan igaz ez a párkapcsolatokra, hiszen az ismerkedés során rengeteget elárulunk magunkról viselkedésünkkel, gesztikulációnkkal. Dr. Osváth Andrea a párkapcsolati kommunikációról tartott előadást a Tiszti Kaszinó tükörtermében.

„Az előadásnak azt a címet adtam, hogy kimondani a kimondhatatlant, két irányból szeretném ezt a történetet megközelíteni. Egyrészt olyan irányból, hogy nem tudjuk kimondani, nem tudjuk megfogalmazni, mert mindig a verbalitás kevés ahhoz, hogy azokat az érzelmeket, azokat a nagyon-nagyon felfokozott eksztatikus érzelmeket, amiket a párunk iránt érzünk, ha szerelmesek vagyunk, meg tudjuk fogalmazni, egyrészt ezért kimondhatatlan. Másrészt pedig azért, mert vannak olyan dolgok és az előadásnak egy nagyobb része erről fog szólni, amiről úgy gondoljuk, hogy nem szabad kimondanunk, hogy inkább szőnyeg alá kell söpörnünk, semmissé kell nyilvánítanunk bizonyos konfliktushelyzeteket” - mondta dr. Osváth Andrea, a Miskolci Egyetem adjunktusa.

Az előadás a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt érdekelte, hiszen akár egy friss szerelemről, akár egy több éves házasságról beszélünk, a kommunikáció mindig részét képezi a kapcsolatnak. Szó esett arról is, hogy a mai modern világban a társkereső oldalak is nagy szeletét képezik az ismerkedésnek, de jobb ebből a környezetből kilépve, a való életben párt keresni. Míg az interneten szinte bármit megengedhetünk magunknak az arctalanság álcája mögött, addig onnan kilépve fel kell vállalnunk cselekedeteink súlyát.

„Egyetemi hallgatóként én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy hallgathatom dr. Osváth Andreának az előadásait. A kommunikáció a párkapcsolatokban című előadása pedig azért érdekelt, mert kíváncsi vagyok arra, hogy mi az amit egy párkapcsolatban a kommunikáció terén még megengedhetek, és mi az amit már nem” - nyilatkozta Bobcsák Emese.

Dr. Osváth Andrea szerint nagyon fontos az, hogy a számunkra nehezen kimondható dolgokat is megpróbáljuk megosztani a párunkkal, hiszen, ha homokba dugjuk a fejünket, attól a probléma még nem oldódik meg. A kommunikáció a legjobb eszköz arra, hogy a párkapcsolatunk hosszú életű legyen.


281_0_t 281_1_t 281_2_t 281_3_t
281_4_t 281_5_t 281_6_t 281_7_t
281_8_t 281_9_t 281_10_t 281_11_t
Vissza