Városházi döntések (képgalériával)2017. december 1. (péntek) 19:00 - Önkormányzatnews/6350_0_300.jpgTelepülésképi Arculati Kézikönyvet készített a város és megalkották az önkormányzat településkép védelméről szóló rendeletét is. A képviselő-testület mai ülésén egyebek mellett éven belüli folyószámla hitelkeret igénybevételéről is határozott és újra az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatójának választotta Pappné Szalka Magdolnát.

A napirendi pontok tárgyalását a Településképi Arculati Kézikönyv, majd az ehhez kapcsolódó településkép védelmi rendelet megalkotásával kezdte a képviselő-testület. A polgármester elmondta, az előbbi egy ajánlás, amely a város képét igyekszik megőrizni és javítani a jövőben, a rendelet pedig ezt védelmezi.

„Már sokat tárgyaltunk arról, hogy a városunkat jelentősen sújtó romos házak képén javítani szükséges, ezekhez viszont az önkormányzat nehezen fér hozzá. Ez a rendelet az, amitől azt várjuk, hogy - nyilván azért sok időnek kell eltelni, amíg a bürokratikus útvesztőkön odajutunk -, ezeket az ingatlanokat az önkormányzat a későbbiekben meg tudja majd szerezni, és el tudja majd bontani, hogy javítsa a városképet” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Mindkét előterjesztést elfogadta a testület, a döntés előtt hozzászólt a napirendekhez a kézikönyv és a rendelet kidolgozásában közreműködők képviseletében Lautner Emőke is.

„Újra felfedeztük mi is a várost és Önöknek is ezt ajánlanám, hogy ennek a Településvédelmi Arculati Kézikönyvnek az elolvasásával, és értelmezésével ezt a felfedezést is tegyék meg. Nem csak a képviselők, hanem a város polgárai is” - fogalmazott Lautner Emőke, tervező.

A legnagyobb politikai csatározást a testületi ülésen az éven belüli folyószámla hitelkeret igénybevételéről szóló előterjesztés váltotta ki. Janiczak Dávid elmondta, hogy 2016 kivételével minden évben élt az önkormányzat ilyen lehetőséggel. Semmi újdonság nincs abban, amit az önkormányzat tesz azért, hogy működése folyamatosan stabil és biztonságos legyen. Az előterjesztésben látható, hogy az önkormányzat egyenlege pozitív – hangsúlyozta a polgármester.

„A hitelkeretre azért van szükség, mert az önkormányzat bevételei az év során jelentősen elkülönülnek, megoszlanak. A köztes időszak biztonságos működtetéséhez szükséges egy ilyen védőháló felvétele, ami nem jelenti azt, hogy ez az összeg teljes egészében felvételre vagy felhasználásra is kerül” - tette hozzá Janiczak Dávid, polgármester.

Fürjes Pál, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője a hitelfelvétel szükségességével egyetértett, de mégis csak tartózkodását fejezhette ki a szavazásnál több felmerülő kérdése miatt.

„Amit a város lakóinak sugall ez a hitelfelvétel, hogy hol van az a tavalyi nagy dicsekvéssel bemutatott jól gazdálkodik a városvezetés szlogen? Most kiderült, hogy lufi” - mondta Fürjes Pál, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője.

Vitális István független képviselő időutazásra hívta a képviselőket, amelyben felvázolta az jelenlegi önkormányzati időszak mellett a korábbi ciklusok gazdálkodását is.

„A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve, és csak remélni tudom, hogy a 450 millió forintos folyószámla hitelkeret nem fog tovább növekedni. Csak bízni tudok abban, hogy a pénzügyi folyamatok jobbak lesznek, csak a valóság nem ezt mutatja” - fogalmazott Vitális István, önkormányzati képviselő.

Janiczak Dávid polgármester kiemelte, az önkormányzatnak az utóbbi időben nem éri meg jól teljesíteni.

„Ha jól teljesít az önkormányzat a kormány lecsap rá, ennek a levét isszuk most. 2016-ban, amikor jól teljesített az önkormányzat lecsapott rá a kormány. Magasabb az adóerőképesség alapján számított elvonás, a gépjárműadóból pedig 60%-ot szintén az előző ciklus óta elvon a kormányzat” - mondta válaszában Janiczak Dávid, polgármester.

A helyi adóbevételeket évente 230-250 millió forinttal sarcolja meg a kormány - fogalmazott Janiczak Dávid, nehéz jól gazdálkodni, egy sikeres évzárást ugyanis így biztosan egy rossz kezdés követ – tette hozzá. Végül 6 tartózkodással és 7 igennel fogadta el a testület a hitelfelvételt, ami után az ülésteremben helyet foglaló ózdi Fidelitas gratulált a városvezetésnek, és elhagyta a termet.

A mai testületi ülésen elfogadták a város közterületeire vonatkozó téli üzemeltetési tervet és válságtervet is. December elsejétől pedig újabb öt évre az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatójává választották Pappné Szalka Magdolnát, aki már az elmúlt tíz évben is vezette az intézményt illetve azelőtt annak jogelődjét is.


350_0_t 350_1_t 350_2_t 350_3_t
350_4_t 350_5_t 350_6_t 350_7_t
350_8_t 350_9_t 350_10_t 350_11_t
350_12_t 350_13_t 350_14_t 350_15_t
Vissza