Új mentőállomás (képgalériával)2018. január 4. (csütörtök) 19:00 - Városnews/6458_0_300.jpgÚj mentőállomás épülhet Ózdon, ez derül ki a Magyar Közlöny 2017. december 28-ai számából. Jelenleg a tervezési fázis zajlik, amelyhez a Kormány 10 millió forintot különített el. Az előkészületek határideje május 31-e, ezután kezdődhet meg a tényleges megvalósítás.

Az elmúlt időszakban városunk vezetői, vállalatok és az Országos Mentőszolgálat is támogatta az Ózdi Mentőállomás dolgozóinak munkáját. Most újabb örömhírnek örvendhetnek, ugyanis a Magyar Kormány döntése értelmében Ózdon is épülhet új mentőállomás. A hírről közösségi oldalán tegnap este Riz Gábor is beszámolt. Városunk országgyűlési képviselőjének tájékoztatása szerint országos szinten 21 településen, többek között Ózdon is megvalósul a mentőállomásokat érintő fejlesztés.

„Most indul egy új fejlesztés. Ennek első ütemében több mint 10 millió forintot szavazott meg a Magyar Kormány arra, hogy a konkrét tervek készüljenek el az adott helyszínre. A lényeg, hogy a tervek elkészülte után, amelynek végső határideje május, induljon el a beruházás Ózd városában, amelynek nyilván térségi kihatása is van” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A tényleges beruházás a tervek elfogadása, és a szükséges engedélyeztetési folyamatok sikeres lefolytatását követően kezdődhet meg, állami szerepvállalás mellett, az Almási Balogh Pál Kórház területén. Dr. Bélteczki János elmondta, hogy számtalan szakmai szempontot is figyelembe kell venni a tervezési folyamat során.

„Szerencsés, hogyha egy ilyen fekvőbeteg intézmény területén közösen osztozunk a mentőállomással, de ez véleményem szerint nem alapfeltétel. Az a biztos, hogy egy nagyon korszerűtlen, elavult és számos panaszra okot adó megoldást tudunk felváltani” - nyilatkozta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház igazgatója.

Városunk polgármestere is örömét fejezte ki a hírrel kapcsolatban.

„Jelentős nagy problémákat okozott eddig Ózdon, hogy a mentőállomás infrastruktúrája korántsem olyan méltó körülményeket teremt az ott dolgozóknak, ami elvárható lenne, azoknak akik életeket mentenek napi szinten. Nagyon örülünk annak a döntésnek, hogy a közeljövőben egy új helyen és egy teljesen új épületben folytathatják a munkájukat” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Dovala Attila az Ózdi Mentőállomás vezetője elmondta, hogy igen nagy problémákkal küzdenek jelenlegi telephelyükön. Többek között az autókat sem tudják megfelelő körülmények között parkoltatni, hisz a garázsok mérete nem illeszkedik az új járműveik méretéhez. Szerinte a legfontosabb változást a hatékonyság növekedése jelentheti majd.

„Ugye nekünk emeletről kell indulni, ajtót kell nyitni, kaput kell csukni és ez mind-mind időigényes. Legalább 7-8 percet vesz igénybe, amíg kivonulunk innen. Ha egy korszerű modern mentőállomás épül, onnan gyakorlatilag két perc kivonulni. Akkor már csak a beteg lakása vagy tartózkodási helye számít. Összességében nyerünk 5-6 percet, ami nagyon nagy segítség legfőképp a betegek számára” - mondta Dovala Attila, az Ózdi Mentőállomás vezetője.

A mentőállomás ezelőtt 25 évvel költözött a jelenlegi helyére a reumakórház építése miatt. Az előtt is a gyógyintézet területén állomásoztak a mentősök, és ez nagy mértékben megkönnyítette a munkájukat. A tervek szerint hamarosan ismét egy komfortosabb, jobb hatásfokú telephelyen végezhetik a napi feladataikat a mentősök.


458_0_t 458_1_t 458_2_t 458_3_t
458_4_t 458_5_t 458_6_t 458_7_t
458_8_t
Vissza