Utolsó út2018. február 5. (hétfő) 19:00 - Városnews/6558_0_300.jpgUtolsó útjára kísérték ma a világválogatott kézilabdázót a Gyári temetőben. A 73 éves korában múlt szerdán elhunyt Marosi István búcsúztatóján több százan vettek részt. Ózd város díszpolgárát a Magyar Kézilabda Szövetség saját halottjának tekinti.

Sporttársai, vadásztársai, barátai, tisztelői is eljöttek ma a Gyári temetőbe, hogy végső búcsút vegyenek a világválogatott kézilabdázótól. Sportszakemberek véleménye szerint minden 50 évben születik a világon egy olyan képességű játékos, mint amilyen Marosi István volt, igazi világsztár, kézilabda zseni.
 
„Egy élő legendával lett szegényebb városunk Marosi Pistával, aki életében sohasem állt meg pihenni, s immár elhagyta őt minden mozdulat. Az árnyék, amely ott sötétlett élete utolsó évei mögött, előtérbe lépett, vasmarkával megragadta, szörnyű viaskodás után lebírta testét, és most itt állunk ravatala előtt” - fogalmazott Vargáné Sebők Ibolya.

Marosi István Ózdon született 1944. április 5-én, egyszerű munkáscsalád gyermekeként. A gyári iskolában kezdett rendszeresen sportolni. Fiatalon tagja lett az Ózdi Kohász kézilabdacsapatának, amely akkor az NB I-ben játszott. Technikás játékára is ekkor figyeltek fel, meghívták a válogatottba. A sok megkeresés ellenére mindvégig, 1976-ig az Ózdi Kohász Sportegyesület játékosa maradt. Három világbajnokságon szerepelt, Svédországban a vb gólkirálya volt, és a következő évben meghívták a világválogatottba is. 1976-tól dolgozott edzőként az ÓKSE csapatainál, 1983-tól 12 éven át volt az egyesület ügyvezető elnöke. 1994-től 2002-ig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kézilabda Szövetség elnöke volt, majd a Magyar Kézilabda Szövetség Etikai Bizottságának vezetője.

„Az, amit Marosi Pista hozzátett a mi világunkhoz erőt ad ahhoz, hogy kövessük példáját: a kitartásban, a közösségért vállalt erőfeszítésekben, az eredmények felmutatásában” - mondta Vargáné Sebők Ibolya.

Marosi István 2009 óta Ózd Díszpolgára, ezért az önkormányzat a díszpolgárokat megillető díszsírhelyet biztosított számára. A város képviselő-testülete, az ÓAM Ózdi KC javaslatára, még életében örök emléket állított az ózdi férfi kézilabdasport legismertebb egyéniségének azzal, amikor egy évvel ezelőtt Marosi Istvánról nevezte el a Városi Sportcsarnokot. Pista bácsi, nyugodj békében…

Vissza